Uutinen 16.2.2015

Onko revontulia odotettavissa?

Ilmatieteen laitos on aloittanut avaruussäätiedotusten laatimisen.
Kuva: Mikko Oksanen

Kerran arkipäivässä julkaistavassa tiedotteessa arvioimme revontulten ja Auringon aiheuttamien radiohäiriöiden todennäköisyyden lähipäivinä. Lisäksi tiedotukseen sisältyy tutkijan kirjoittama lyhyt vapaamuotoinen katsaus avaruussään tilaan. Tiedotus täydentää suosittua Auroras Now! -palveluamme, joka seuraa revontuliin liittyvää magneettista aktiivisuutta Suomessa.

Revontulia tai muita avaruussään häiriöitä ei pystytä ennustamaan yhtä tarkasti kuin maanpäällistä säätä, koska avaruudessa ei ole yhtä kattavaa havaintoverkkoa kuin maanpinnalla. Aurinkoa tarkkailemalla voimme kuitenkin arvioida suuntaa-antavasti, miten rauhallista tai myrskyisää avaruudessa lähipäivinä on. Siksi avaruussäätiedotus kertoo revontulten todennäköisyydestä, mutta niiden tarkempaa aikaa tai paikkaa emme voi ennustaa.

Uudessa tiedotuksessamme keskitymme revontulten osalta Lapin eteläpuoliseen Suomeen, koska Lapissa revontulet ovat yleisiä kaikentyyppisissä avaruussäätilanteissa. Noin tunnin aikajänteellä revontulten todennäköisyydestä kertoo niin Lapissa kuin etelämpänäkin magneettikentän häiriöisyys. Sitä voi edelleen seurata jo pitkään toimineen Auroras Now! -sivustomme kautta.

Ennusteessa mainitut radiohäiriöt eivät vaikuta tavallisen radion kuunteluun, vaan liittyvät pitkän matkan yhteyksiin tietyillä HF-radiotaajuuksilla. Tämä tieto on suunnattu pääasiassa radioamatööreille ja eräille ammattiryhmille.

Aurinko on tällä hetkellä 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huipulla, joten avaruussää on tämän ja parin seuraavan vuoden ajan keskimääräistä kiinnostavampaa seurattavaa.

Lisätietoja:

tutkija Tiera Laitinen, 029 539 4651, tiera.laitinen@fmi.fi

Avaruussäätiedotus Ilmatieteen laitoksen sivuilla: www.ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa

Auroras Now!: http://aurorasnow.fmi.fi/public

Lisätietoa avaruussäästä myös teematiedossa: www.ilmatieteenlaitos.fi/avaruus