Uutinen 17.10.2012

Sateet voivat yhä aiheuttaa tulvia

Tulvariski jatkuu ainakin pakkastalven tuloon asti. Kiinteistön omistajien kannattaa varautua tulviin.
Kuva: Pirjo Latva_Mantila

Tulvariski on kuitenkin edelleen suuri niin tulvista kärsineillä alueilla kuin muualla maassakin. Maaperän märkyyden takia runsaat sateet aiheuttavat nyt tulvia lähes missä tahansa. Tulvariski jatkuu ainakin pakkastalven tuloon asti. Kiinteistön omistajien kannattaa varautua tulviin.

Ilmatieteen laitos varoittaa runsaista sateista

Ilmatieteen laitos antaa sadevaroituksia sekä runsaista, pitkäkestoisista sateista että rankoista, lyhyen aikaa kestävistä sateista. Runsaita ja tulvimista aiheuttavia sateita on Suomessa lähinnä keväästä syksyyn. Kaikkein runsaimmat sateet ajoittuvat yleensä loppukesään, ja tuolloin sadetta voi kertyä paikoin jopa yli 100 millimetriä vuorokaudessa. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan lokakuun alussa eli 1.-11.10. eniten satoi Isojoella, missä sadetta kertyi 118 millimetriä.

Varoituksia annetaan niin lyhyen aikaa kestävistä kuin pitkään kestävistä voimakkaista sateista. Vähän aikaa kestävät sateet liittyvät kuitenkin nopeasti kehittyviin ukkospilviin, joita on hankalampi ennustaa kuin laaja-alaisia sadealueita. Voimakkaista sateista on varoitettu toukokuusta 2009 lähtien.

Sadevaroituksissa on käytössä kolme vaaratasoa:• Varoitus pitkäkestoisesta runsaasta sateesta: vaaratasot 50, 70 ja 120 millimetriä vuorokaudessa• Varoitus lyhytkestoisesta rankasta sateesta: vaaratasot 20, 30 ja 45 millimetriä tunnissa.

Sateista annetaan myös ennakkovaroituksia jopa 3 vuorokautta ennen. Ne päivitetään tarvittaessa kaksi kertaa päivässä klo 4 ja klo 15 mennessä. Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen lisäksi sadevaroitukset luetaan myös YLEn sääennusteiden yhteydessä.

Lue lisää:

Suomen ympäristökeskuksen ja Maa- ja metsätalousministeriön tiedote: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=421747&lan=fi&clan=fi

Toimintaohjeita äkkitulviin: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-akkitulviin