Uutinen 8.5.2013

Salamapalvelua nyt netissä

Ukkosalueiden liikkeitä voi nyt seurata verkkopalvelun sadetutka-animaation yhteydessä.
Kuvassa salamoita 23.4.2013

Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimen havainnoista voidaan helposti nähdä ukkosten esiintymisalueet. Salamahavainnot ovat lähes reaaliaikaisia ja havainnot on liitetty mukaan 15 minuutin välein päivittyviin sadetutka-animaatioihin.

Esimerkiksi veneilijät, golfaajat, retkeilijät ja muut ulkoilmaharrastajat voivat helposti tarkistaa missä parhaillaan ukkostaa ja minne päin ukkosalueet ovat todennäköisimmin liikkumassa.

- Tämä on hieno ja erittäin tervetullut lisä Ilmatieteen laitoksen julkisilla sivuilla näytettäviin havaintoihin, ja tätä on kyselty vuosien varrella paljon, toteaa ukkosiin erikoistunut tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta. - Luultavasti monet ihmiset, niin ammatin kuin harrastuksenkin puolesta, ovat kiinnostuneita näkemään mitkä sadealueet ukkostavat ja mitkä eivät, jatkaa Mäkelä.

Ilmatieteen laitos vapauttaa ensimmäisenä maana Euroopassa salamanpaikannustiedot jakeluun myös avoimena datana. Suomen alueen salamatiedot on saatavissa koneluettavassa muodossa kesäkuun alussa. Tällä hetkellä avointa dataa on jo käytettävissä betaversiona.

Ukkoskauden alkuun kannattaa varautua

Ilmojen lämmetessä ukkosten esiintymisen todennäköisyys kasvaa. Suomen ukkoskausi käynnistyy huhti - toukokuussa ja se kestää syyskuuhun asti. Toukokuussa voi jo esiintyä rajujakin ukkosia. Talvikaudellakin voi ukkostaa, mutta nämä ukkoset tuottavat tyypillisesti vain muutamia salamoita.

Heinäkuu on tyypillisesti kesäkuukausista otollisin voimakkaille ukkosille, johtuen niille suotuisista säätyypeistä. Tuoreessa muistissa on monilla heinä - elokuun 2010 voimakkaat ukkoset, kuten Asta-rajuilma, sekä niiden suurta tuhoa aiheuttaneet voimakkaat puuskatuulet.

Lisätietoja:tutkija Antti Mäkelä, Tutka- ja avaruusteknologian tutkimus, puh. 029 539 4166, antti.makela@fmi.fi

Lue lisää:Perustietoa ukkosista ja salamoista ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamatMiten salamoilta suojaudutaan? ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamaltaTietoa Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data