Ajankohtaista: 2018

Pallaksen ilmakehäasema sai ICOS-tutkimusverkoston sertifikaatin

5.12.2018 8:57

Pallaksen mittausasema on saanut eurooppalaiseen ICOS-tutkimusverkoston sertifikaatin. Verkoston tuottama tieto paljastaa kasvihuonekaasujen päästöt ja nielut Euroopassa.

Kuva: Timo Lindholm

Kuva: Timo Lindholm

Eurooppalainen tutkimusverkosto ICOS (Integrated Carbon Observation System) on sertifioinut 15 uutta kasvihuonekaasuja mittaavaa asemaa standardoidun datan tuottamiseen. Standardoitujen asemien joukossa on neljä asemaa Suomesta. Nämä ovat Sammaltunturilla sijaitseva Pallaksen ilmakehäasema, Etelä-Suomen boreaalisessa mäntymetsässä mittaava ekosysteemiasema Hyytiälä, sekä täydentävät ekosysteemiasemat, subarktisessa mäntymetsässä sijaitseva Värriö sekä Lettosuon mittausasema Etelä-Suomen ojitetussa suometsässä.

Pallaksen asemalla mitataan tarkasti muun muassa hiilidioksidin, metaanin ja hään pitoisuutta. Näiden mittausten vastuullinen johtaja on Juha Hatakka, joka työskentelee tutkijana Ilmatieteen laitoksella.

"Pallaksen mittausasema on ainoa Suomen arktisella alueella sijaitseva kasvihuonekaasujen pitoisuuksia mittaava asema. Ilmakehämittaukset aloitettiin siellä jo 1990-luvulla", kertoo Hatakka. "ICOS-sertifikaatin ansiosta kasvihuonekaasujen pitoisuuksista saadaan tietoa helpommin ja nopeammin."

Sammaltunturi on subarktinen tunturi, jonka metsän puuraja ulottuu noin 200 metriä tunturin lakea alemmas. Puuraja kuitenkin etenee rinnettä ylöspäin ilmaston lämpenemisen seurauksena. Myös vuoden keskilämpötila on noussut alueella kahdella asteella.

Yhteensä ICOS-sertifioituja asemia on nyt 32, joista Suomessa on 6. Alueelliset kasvihuonekaasumittaukset ovat välttämättömiä ilmastonmuutoksen ymmärtämiseksi, etenemisen ennustamiseksi ja hillitsemiseksi. Mittaustieto on yhä tärkeämpää, sillä kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä lisääntyy nopeasti. Kasvihuonekaasut sitovat lämpöä ilmakehään ja lämmittävät sitä entistä enemmän.

Katso ICOScapes-kampanjan video Pallaksen mittausasemasta:

Lisätietoja:

Eija Juurola, Head of Operations, ICOS ERIC, p. 050 4154833, eija.juurola@icos-ri.eu

Juha Hatakka, asemanjohtaja, ICOS Pallas, Ilmatieteen laitos, p. 02953 95491, juha.hatakka@fmi.fi

Lue ICOSin tiedote aiheesta 4.12.2018