Ajankohtaista: 2019

Sukella merentutkimuksen maailmaan

14.5.2019 15:51

Lauantaina 8. kesäkuuta kello 10–14 Tammasaaren laiturilla Helsingin Ruoholahdessa vietetään Maailman merien päivää.

Kuva: Elena Saltikoff

Kuva: Elena Saltikoff

Koko perheen ulkoilmatapahtumassa voi ihailla roskienkeruuvene Roska-Roopea tositoimissa, nousta Arandan kannelle tutustumaan merentutkimukseen sekä keskustella Itämeri-tohtoreiden kanssa siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa merten tilaan.

"Tapahtuman teemana on erityisesti ilmaston lämpenemisen vaikutukset meriin ja näiden vaikutusten tutkiminen. Esillä on laajasti myös merten roskaantuminen, kalakantojen tila ja meren monimuotoisuuden säilyttäminen", kertoo tapahtuman koordinaattori Juha-Markku Leppänen.

Mereen liittyvää tekemistä ja tietoa kaiken ikäisille

Tervetuloa tunnistamaan kalalajeja tai osallistumaan öljyntorjuntakoulutukseen!

Päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus vierailla uudistetussa tutkimusalus Arandassa ja tutustua siellä tehtävään merentutkimukseen, kuten Itämeren tilan seurantaan ja kalakantojen arviointiin.

Tapahtumassa voi myös tehdä konkreettisia tekoja Itämeren puolesta ja osallistua ohjatulle plogging- eli roskienkeruukävelylle kello 11 ja 13 Ruoholahden ympäristössä. Uudenlainen roskienkeruuvene, Roska-Roope, puolestaan kerää tapahtuman aikana roskia pintavedestä Arandan lähettyvillä.

Laiturilla päivystäviltä Itämeri-tohtoreilta voi kysyä mitä tahansa niin valtameristä kuin Itämerestä. Tohtoreille voi myös jättää omia ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla voidaan palauttaa Itämeren hyvä tila. Ehdotukset välitetään ympäristöministerille.

Lisäksi tapahtumassa selviää, miten kestävän maatalouden avulla voidaan hillitä ilmastonmuutosta ja Itämeren rehevöitymistä sekä kuinka voi retkeillä Itämeri-ystävällisellä tavalla.

Lisätietoja tapahtumasta:

Juha-Markku Leppänen, Suomen merentutkijat - Havsforskarna i Finland ry, p. 0400 770 887

Tapahtuman sivu Facebookissa

Tapahtuman järjestävät Baltic Sea Action Group, Geologian tutkimuskeskus, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Itämerihaaste, John Nurmisen Säätiö, Luonnonvarakeskus (Luke), Luonto-Liitto, Metsähallitus, Pidä Saaristo Siistinä ry, Suomen merentutkijat - Havsforskarna i Finland ry, Suomen ympäristökeskus (SYKE), WWF ja ympäristöministeriö.

Maailman merien päivä on YK:n teemapäivä, jota vietetään vuosittain 8. kesäkuuta. Päivän tavoitteena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle.