Puheenvuoro 2.7.2024

Näin saat irti parhaat tiedot sääennusteista – lue meteorologin vinkit!

Ilmatieteen laitoksen sääennustetuotteista selkeästi suosituin on paikallissää, josta voi katsoa sääennusteen omalle paikkakunnalle jopa seuraavan 15 vuorokauden ajalle. Meteorologit itse harvemmin tuijottavat ennusteissa yhtä pistettä, vaan tutustuvat sään isompaan kuvaan.
Säätä seurataan ja ennustetaan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Kuva: Veikko Somerpuro.

Sääennusteessa ei näkynyt sadetta, mutta sadekuuro piiskaa mökin ikkunaa. Miksi näin kävi, yllättikö sää meteorologinkin?

Kesäisten sadekuurojen tarkkaa paikkaa on usein vaikea ennustaa: tiedetään, että sadetta tulee, mutta kuuron sijaintia ei voi kilometrin tarkkuudella ennustaa. Usein säätiedon käyttäjän ei kannattaisikaan katsoa vain paikallissääennustetta, vaan hyödyntää myös muita käytössä olevia sääennustetuotteita.

Tekstimuotoinen sääennuste – voiko lähialueellesi muodostua sadekuuroja

Paikallissääennusteen lisäksi on hyödyllistä lukea kuvaus lähialueen lähivuorokauden säästä. Varsinkin kesäisissä sadekuurotilanteissa kuurot eivät välttämättä näy paikallissääennusteessa, mutta lähialueen sääennustetekstistä ne voivat paljastua.

Ilmatieteen laitoksella meteorologi kirjoittaa ja päivittää yleisluontoisen säätiedotteen koko maahan neljä kertaa vuorokaudessa: kello 6, 12, 19 ja 22. Ennuste kattaa seuraavat 24 tuntia. Säätiedotus antaa hyvän peruskäsityksen säästä eri puolilla Suomea: siinä kuvaillaan tulevan vuorokauden pilvisyys, sateisuus ja poutaisuus sekä kerrotaan lämpötilan vaihteluväli ja tuulisuus.

Kesäaikaan kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, onko ennusteessa mainittu sadekuurot ja kuinka yleisesti niitä esiintyy. Sadekuurot ovat alueella harvassa, kun puhutaan yksittäisistä tai paikallisista sadekuuroista. Sadekuuroja muodostuu tiheästi, jos niitä kuvataan muodostuvan "monin paikoin" tai "yleisesti".

Tekstimuotoinen sääennuste antaa laajemman käsityksen säästä paikallissään tueksi. Tekstimuotoinen sääennuste on luettavissa verkkopalvelussamme.

Säätutka – onko lähialueellasi liikkeellä sadekuuroja

Tämänhetkinen sadetilanne on helpointa tarkistaa säätutkalta. Tutkakuvaa on syytä käyttää varsinkin silloin, jos ennusteessa on mainittu sadekuurot. Ainoastaan tutkakuvasta pystyy näkemään sadekuuron tarkan sijainnin, sillä sijaintia ei pystytä etukäteen ennustamaan.

Tutkaa voi siis käyttää hyvin lähituntien sade-ennusteen seurantaan. Tutkalla havaituille sadekuuroille pystytään ennustamaan niiden jatkokehitys ja kulkureitti muutamille tunneille eteenpäin. Tutkalta voi myös seurata tarkemmin laajan sadealueen saapumista ja sen väistymistä.

Tutka näkee välillä myös esimerkiksi tuulivoimalat virheellisesti sateena, mutta ne on yleensä helppo tunnistaa hyvin paikallaan pysyvinä ja toisaalta melko pieninä tutkakaikuina. Tosin joskus sadekuurotkin ovat hyvin paikallaan kehittyviä, mutta niiden koko vaihtelee.

Tutkakuva löytyy verkkopalvelusta ja sääsovelluksesta.

Sadealueet Suomessa -tutkakuva esittää säätutkilla mitatun hetkellisen sateen voimakkuuden. Tiedot ovat nähtävissä 15 minuutin aika-askeleella kolmen tunnin ajalta. Mukana on myös automaattiseen sadealueiden liiketunnistukseen perustuva kahden tunnin sade-ennuste.

Säävaroitukset – voivatko sade- ja ukkoskuurot aiheuttaa vahinkoa alueellasi

Ilmatieteen laitoksen varoituksista selviää, voivatko kesäiset sade- ja ukkoskuurot aiheuttaa rankkasateita tai ukkospuuskia. Varoituksia annetaan maakuntakohtaisesti, vaikka esimerkiksi rankkasade yleensä osuu hyvin pienelle alueelle. Rankkasade voi aiheuttaa kaupunkialueelle taajamatulvan.

Säävaroitusten on tarkoitus helpottaa tunnistamaan vaaraa aiheuttavat sääilmiöt ja selventää, kuinka vaarallisesta ilmiöstä on kyse. Varoituskartta on tehty mahdollisimman helpoksi lukea, ja sen värikoodeista voi päätellä vaarallisuusasteen: punainen on hyvin vaarallinen, oranssi on vaarallinen ja keltainen on mahdollisesti vaarallinen. Saavutettavuuden parantamiseksi varoituskartasta löytyy myös harmaasävyinen versio. Toisaalta vaaraluokat voidaan ajatella myös vakavuus- ja haitallisuusasteina.

Varoituksia annetaan aina seuraavalle viidelle vuorokaudelle. Pidemmän ajan varoituksista voikin seurata mahdollista säätilan muutosta tai esimerkiksi sitä, jatkuuko kuivuus vielä, eli onko maastopalovaroituksia annettu kaikille viidelle vuorokaudelle. Toisaalta myös kuuman sään jatkumista on helppoa seurata varoituksista.

Voimassa olevat säävaroitukset löytyvät verkkopalvelusta ja sääsovelluksesta.

Säätilan ennustettavuus – kuinka hyvin säätila on ennustettavissa

Säätilan ennustettavuustekstiä seuraamalla saa tietoa siitä, kuinka hyvin säätilanne on ennustettavissa lähivuorokausina. Sään ennustettavuus ei pysy koskaan vakiona, vaan se vaihtelee erityisesti suursäätilan mukaan.

Tyypillisesti matalapaineet heikentävät ennustettavuutta, kun taas korkeapaine on helpommin ennustettavissa. Toisaalta kesäisin sadekuurot ovat heikommin ennustettavissa kuin laaja-alainen sade.

Säätilan ennustettavuudesta voi lukea verkkopalvelustamme.

Näillä vinkeillä sääennusteesta saa irti jo aika paljon enemmän kuin pelkästään paikallissääennustetta seuraamalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmakehä on kaoottinen järjestelmä, eikä sen liikkeitä voi koskaan ennakoida sataprosenttisella tarkkuudella. Sääennuste onkin aina nimensä mukaisesti ennuste, ei lupaus tulevasta säästä.

Nina Karusto

Kirjoittaja on Ilmatieteen laitoksen meteorologi

Lue lisää:

Tunne termit - ymmärrä säätiedotus

Tietoa varoituksista

Yleisimmät tutkahäiriöt

SääSääennustePaikallissääMeteorologia