Polaaripyörteen ennustetaan pysyvän vahvana – pitkää ja kireää pakkasjaksoa ei odotettavissa ehkä koko talvena
Sydäntalvi on jo meneillään, mutta kunnon talvisia säitä saadaan Suomessa vielä odotella. Kirjoitin marraskuun puolivälissä puheenvuoron polaaripyörteestä ja siitä, miten se vaikuttaa Suomen talvisäähän. Miten polaaripyörre on talven aikana tähän mennessä käyttäytynyt ja mitä sen nykytilanne kertoo tulevasta?
Kuluvana talvena polaaripyörre on pysynyt erittäin voimakkaana. Edellisessä puheenvuorossa mainittua stratosfäärin äkillistä lämpenemistä ei ole tapahtunut, vaikka joitain yrityksiä sille oli joulukuussa. Länsivirtaus on pysynyt käytännössä marraskuusta alkaen keskimääräistä voimakkaampana ja on ollut toisinaan lähes ennätysvoimakas.
Marraskuun alusta aina tähän päivään asti polaaripyörteen solat ovat olleet keskimäärin Pohjois-Amerikan itäosissa ja Keski-Venäjällä. Tämä on tarkoittanut Suomessa voimakasta länsivirtausta, mikä selittää varsin lauhan talven. Toki välillä lyhytaikaisia solia on tullut myös Suomeen ja Eurooppaan, jolloin Etelä-Suomea myöten on ollut talvista pakkassäätä, mutta kylmemmät jaksot ovat jääneet meillä lyhyiksi.
Ennusteissa polaaripyörre näyttää pysyvän edelleen erittäin vahvana, eikä sitä heikentäviä äkillisen lämpenemisen tilanteita ole nähtävissä. Toisin sanoen polaaripyörteen muoto näyttää pysyvän samana, ja helmikuukin vaikuttaa ennusteissa Suomessa hyvin lauhalta. Ennusteet ovat aina ennusteita, ja säässä voi tapahtua vielä jotain yllättävää ennen kevätauringon lämmittävää vaikutusta. Jo nyt lienee kuitenkin melko varmaa, että Suomi välttyy tänä talvena pitkäkestoiselta kireän pakkasen jaksolta.
Polaaripyörre hajoaa aikanaan kevään kuluessa, keskimäärin huhtikuussa, jolloin tavanomaista kylmempiä jaksoja voi vielä esiintyä ennen kesän alkua. Näissä tapauksissa aurinko kuitenkin lämmittää jo ilmaa päivisin selvästi.
Henri Nyman
Kirjoittaja on Ilmatieteen laitoksen meteorologi