Puheenvuoro 3.9.2024

Syyskuun helle – tavatonta vai tavallista?

Suomeen ennustetaan lähipäiville huomattavasti tavanomaista lämpimämpiä päiviä, jopa hellettä. Kuinka tavanomaista syyshelle meillä mahtaa olla?
Kuva: Hannu Manninen

Kun tarkastellaan säätilastoja menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä, nähdään, että syyskuun helle ei jossain päin Suomea ole täysin tavatonta, itse asiassa ei edes harvinaista. Sen sijaan yksittäisen havaintoaseman tasolla syyskuinen helle voi olla harvinaista, jopa poikkeuksellista.  

Tänään 3.9.2024 mitattiin tämän vuoden syyskuun ensimmäinen hellepäivä, kun muun muassa Tohmajärvellä ja Lappeenrannassa lämpötila nousi yli hellerajan. Kyseessä on tämän vuoden 64. hellepäivä. 

Tätä päivää ennen syyskuussa mitattiin hellettä viimeksi vuonna 2019. Tällöin helleraja ylittyi peräti kolmena päivänä ja lämpimintä oli kuun kymmenes päivä. Silloin Lappeenrannan Konnunsuolla mitattiin 26,2 astetta.  

Hellettä mitattiin syyskuussa myös vuonna 2018 kuun kahdeksantena päivänä. 1990-luvulla syyskuisia helteitä mitattiin jopa viitenä vuotena. Korkein syyskuinen lämpötila, 28,8 astetta, on mitattu Raumalla kuun kuudentena päivänä vuonna 1968.  

Syyskuu 1968 on myös kärkipaikalla, kun tarkastellaan syyskuun hellepäivien lukumäärää vuodesta 1961 alkaen. Vuonna 1968 syyskuun ensimmäisellä viikolla hellettä mitattiin laajalti aina Kajaania myöten, ja hellepäiviä kertyi jopa viisi kappaletta.  

Toiseksi eniten, eli neljä kappaletta, hellepäiviä on ollut syyskuussa vuonna 1963. 

Syyskuun loppupuolella hellepäivien todennäköisyys on pieni  

Syksyisin ilman kosteus on edelleen korkealla kesän jäljiltä. Samalla yöt pitenevät ja auringonsäteilyn määrä vähenee, joten aamuinen sumu ja pilvilautta on tyypillinen näky syksyisessä Suomessa. Päivällä auringonsäteily ei enää kovin helpolla riitä hajottamaan sumupilveä eikä energiaa riitä kesän tapaan ilman lämmittämiseen. Tämän vuoksi syyskuun edetessä hellepäivien todennäköisyys pienenee nopeasti, vaikka lämpimiä ilmamassoja meille asti yltäisikin.  

Syyskuun helteet mitataan tyypillisesti kuun ensimmäisten päivien aikana.

Syyskuun helteet mitataankin tyypillisesti kuun ensimmäisten päivien aikana. Syyskuun toisesta viikosta eteenpäin helteet Suomessa ovat jo poikkeuksellisia. Myöhäisin hellerajan ylittyminen on tapahtunut kuun 17. päivänä vuonna 1947. Tuolloin lämpötila kohosi Tampereella 25,2 asteeseen.

Pohjoisin syyskuinen hellerajan ylittyminen, joka löytyy tilastoista vuoden 1961 jälkeen, on mitattu Oulunsalon Pellonpään asemalla 8.9. vuonna 2019. Lämpötila kohosi tuolloin 25,4 asteeseen.  

Kauempaa historiasta löytyy myös hyvin lämmin syyskuun alkuvuodelta 1938. Tuolloin Rovaniemellä elohopea nousi 25,6 asteeseen kuun toisena päivänä. 

Lähipäivät ja -viikot näyttävät, syntyykö tänä vuonna syyskuussa uusia helle-ennätyksiä.  

Kaisa Solin 

Kirjoittaja on Ilmatieteen laitoksen meteorologi ja ryhmäpäällikkö

Lue lisää: 

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. 

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/helletilastot 

SääHelleSyksySyyskuu