Föhn-tuuli tuo Suomeen lauhaa ilmaa
"Länsituuli, taivaan luuta". Vanhan kansan sanonta kuvaa mainiosti lännenpuoleisten ilmavirtausten vaikutusta Suomen säähän. Ilman virratessa Skandien vuoriston yli syntyy föhn-tuuli, lämmin ja kuiva laskutuuli, joka putsaa taivaan pilvistä ja nostaa lämpötiloja erityisesti talviaikaan.
Tällä viikolla torstaiksi ja perjantaiksi ennustettu länsituuli tuo mukanaan klassisen föhn-tilanteen, jonka seurauksena lämpötilat kohoavat monin paikoin yli +5 asteen. Maan länsiosissa voidaan paikoin päästä jopa +8 asteeseen, mikä on poikkeuksellisen korkea lukema keskellä sydäntalvea.
Tammikuun lämpötilaennätys on mitattu föhnin puhaltaessa
Suomessa föhn-tuulen synnyn mahdollistaa Skandien vuoristo. Kun ilmavirtaus puhaltaa kohtisuoraan vuoriston harjaa kohti ja nousee Skandien yli, kosteus tiivistyy ensin pilviksi ja sataa sitten alas Norjan riesaksi. Kun sama ilma laskee alaspäin vuorten toisella puolella, se on kuivempaa ja lämpiää tehokkaammin. Suomessa talvisen länsituulen lämmittävää vaikutusta tehostaa lisäksi sula Atlantti.
Föhnin ansiosta lämpötila voi olla jopa viisi astetta korkeampi kuin ilman föhn-tuulta. Talvisessa Suomessa tämä tarkoittaa, että lämpötila saattaa nousta useita plusasteita. Kaikkien aikojen tammikuun lämpötilaennätys, +10,9 °C, joka mitattiin Maarianhaminassa 6.1.1973, onkin saavutettu föhn-tuulen puhaltaessa.
Plusasteista huolimatta maanpinta saattaa jäädä föhnin puhaltaessa pakkasen puolelle, koska pilvipeitteen puuttuessa lämpö karkaa maanpinnasta avaruuteen. Vähäinen auringonsäteily päivällä ei jaksa nostaa esimerkiksi tienpintojen lämpötilaa plussan puolelle.
Föhn vaikuttaa talvella ja erityisesti lännessä
Föhn-ilmiön vaikutus on voimakkaimmillaan Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla, jossa föhn-tuulia esiintyy noin viisi kertaa talvessa. Itä-Suomessa ilmiö on harvinaisempi: se havaitaan keskimäärin kerran talven aikana.
Föhn vaikuttaa Suomessa lämpötiloihin lähinnä vain talviaikaan, ja "föhn-kauden" voidaan sanoa kestävän Suomessa marraskuusta maaliskuuhun. Pitkän ajan keskilämpötiloihin föhnillä ei juuri ole merkitystä. Talviaikaan föhnin voidaan arvioida nostavan lämpötilan kuukauden keskiarvoa enimmillään noin 0,5 asteella.
Juhana Hyrkkänen
Kirjoittaja on Sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksen johtaja Ilmatieteen laitoksella