Tiedeuutisten arkisto

« Takaisin

Uudella menetelmällä saadaan entistä tarkempia tuuli- ja turbulenssihavaintoja Doppler lidar -mittalaitteilla

Uudella menetelmällä saadaan entistä tarkempia tuuli- ja turbulenssihavaintoja Doppler lidar -mittalaitteilla

Ilmatieteen laitoksen tutkijat kehittivät menetelmän, joka mahdollistaa entistä tarkemmat tuuli- ja turbulenssihavainnot kaukokartoitustekniikkaan perustuvilla Doppler lidar -mittalaitteilla.

Tuulennopeuden muutos maanpinnan tasosta muutaman sadan metrin korkeuteen on keskeistä tietoa niin tuulivoimatuotannon kuin ilmailun kannalta. Toinen oleellinen tekijä alailmakehässä on sekoittuneisuus eli turbulenssi, joka vaikuttaa erityisesti ilmanlaatuun. Doppler lidar -kaukokartoitustekniikka mahdollistaa tuuli- ja turbulenssiprofiilien havainnoinnin maanpinnan tasolta 1–2 kilometrin korkeuteen. Ilmatieteen laitos ylläpitää Suomen Doppler lidar -mittausverkostoa.

Ilmatieteen laitoksella kehitettiin uusi menetelmä, joka parantaa Doppler lidar -havaintojen tarkkuutta. Menetelmä mahdollistaa entistä merkittävästi heikompien signaalien hyödyntämisen Doppler lidar -tekniikalla. Sen ansiosta esimerkiksi sekoittumiskerroksen korkeuden määrittäminen entistä useammin ja tarkemmin on mahdollista, ja myös tuuliprofiilien kattavuus paranee.

Sekoittumiskerroksen korkeus on sen ilmakerroksen korkeus, joka on turbulenssin vaikutuksesta jatkuvasti vuorovaikutuksessa maanpinnan kanssa. Esimerkiksi talvella hyvin matala sekoittumiskerros on ongelmallinen, koska se vangitsee ilmansaasteet maanpinnan lähelle, mikä heikentää paikallisesti ilmanlaatua.

Lisätietoja:

erikoistutkija Ville Vakkari, Ilmatieteen laitos, p. 050 4076133, ville.vakkari@fmi.fi

Vakkari, V., Manninen, A. J., O'Connor, E. J., Schween, J. H., van Zyl, P. G. and Marinou, E.: A novel post-processing algorithm for Halo Doppler lidars, Atmos. Meas. Tech., 12(2), 839–852, doi:10.5194/amt-12-839-2019, 2019.

https://doi.org/10.5194/amt-12-839-2019