Tiedotearkisto: 2001

Janikan päivän myrsky Pyryn päivän myrskyä voimakkaampi

16.11.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen numeeriset sään ennustusmallit ennustivat jo useita päiviä aiemmin, että Suomeen tulee voimakas myrsky torstaina 15. marraskuuta. Torstaina Janikan päivänä alkanut myrsky kesti maassamme kokonaisen vuorokauden.

Torstaiaamuna lounainen ilmavirtaus yltyi lähes kaikilla Suomen merialueilla myrskyksi. Myrskyssä kymmenen minuutin keskituulen nopeus on vähintään 21 m/s. Voimakkaimmillaan lounainen myrsky oli Suomenlahdella, jossa torstaina aamupäivällä tuulen nopeudeksi mitattiin Jussarössä 26 m/s ja Bågaskärissä 24 m/s.

Torstaina iltapäivällä tuuli kääntyi pohjoisen puolelle ja oli kääntymisvaiheessa hetkellisesti vähän heikompaa. Pohjoisenpuoleinen tuuli voimistui torstai-illan aikana. Laajimmillaan myrsky oli vähän ennen puolta yötä. Tällöin myrskysi kaikilla merialueillamme Saaristomerta lukuun ottamatta 24-29 m/s. Voimakkaimmillaan tuuli oli Selkämeren eteläosassa perjantaina aamuyöllä, jossa Rauman Kylmäpihlajassa suurimmaksi 10 minuutin keskituulen nopeudeksi mitattiin 30 m/s. Tuuli oli puuskissa tätäkin kovempaa.

Pyryn päivänä 1. marraskuuta myrskyn suurin tuulen nopeus mitattiin niin ikään Rauman Kylmäpihlajassa, 29 m/s. Näin ollen Janikan päivän myrsky oli ainakin Selkämeren eteläosassa jopa aavistuksen voimakkaampi kuin Pyryn päivän myrsky.

Pohjoismyrskyn vaikutukset tuntuivat merialueiden lisäksi myös sisämaassa Keski- ja Etelä-Suomessa. Puolenyön aikoihin järvialueilla havaitut suurimmat 10 minuutin keskituulen nopeudet olivat 21-22 m/s. Helsinki-Vantaalla tuuli ylsi perjantaina aamuyöllä jopa 18 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vastaava tuulen nopeus on maa-alueilla havaittu viimeksi vuonna 1959 elokuussa.

Näin voimakkaita myrskyjä, kuten Pyryn ja Janikan päivänä esiintyi, tavataan kuitenkin harvemmin - läntisillä merialueillamme ja Pohjois-Itämerellä keskimäärin kerran viidessä vuodessa, ja Suomenlahdella keskimäärin kerran 10 – 20 vuodessa.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (17,90 mk/min + pvm / 3,01 euroa + pvm)

Myrskyistä Suomen merialueilla