Tiedotearkisto: 2019

Ukkoskesä on alkanut rytinällä

10.6.2019 14:50

Kesä on ollut tähän mennessä ukkosten kannalta suotuisa. Kesäkuussa on salamoinut jo yhtä paljon kuin kesäkuussa keskimäärin. Viikonloppuna salamoi laajalti eri puolilla Suomea, eniten Etelä-Pohjanmaalla.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Helteinen, kostea ja epävakaa säätyyppi sai aikaan rajuja ukkosia eri puolilla Suomea 7–9. kesäkuuta.

"Perjantain ja sunnuntain välisenä aikana Suomen maankamaralle iski yli 30 000 salamaa. Ukkoset olivat paikoitellen rajuja", tiivistävät tutkijat Antti Mäkelä ja Terhi Laurila Ilmatieteen laitokselta.

"Salamointia esiintyi laajalti ympäri Suomea, Enontekiöltä etelärannikolle ja Itä-Suomesta länsirannikolle. Salamoiden ohella ukkoset tuottivat myös rankkaa sadetta sekä voimakkaita ukkospuuskia", tutkijat jatkavat.

Suomessa ukkoset ja salamointi painottuvat kesään eli touko-syyskuulle. Tällä jaksolla ukkostaa eniten heinäkuussa, vähiten syyskuussa. Viimeisten noin 20 vuoden aikana salamointi on painottunut maan länsi- ja keskiosiin.

Salama on arvaamaton ja vaarallinen

Yleisiä salamaniskun aiheuttamia ongelmia ovat häiriöt sähköverkoille ja -laitteille sekä rakennuksille. Näiden lisäksi Suomessakin salama tappaa ihmisen keskimäärin parin vuoden välein ja vahingoittaa muutamaa.

"Todennäköisyys sille, että salama iskee ihmiseen, on häviävän pieni. Silti ne salamat aina johonkin päätyvät, ja oikein huonolla tuurilla joskus ihmiseen", Antti Mäkelä sanoo.

Turvallisimpia paikkoja ukkosella ovat sisätilat. Niissäkään ei pidä koskea esineisiin, joiden kautta salamavirta voi kulkeutua rakennuksen sisälle. Kännykkä on turvallinen, jos se ei ole kiinni laturissa. Perinteisesti turvalliseksi tunnettu umpimetallikorinen auto tuo myös suojaa.

"Tämä ei johdu kumipyöristä, niin kuin moni ajattelee, vaan auton metallikorista, jota pitkin virta kulkee eikä pääse korin sisälle", Terhi Laurila täsmentää.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä, antti.makela@fmi.fi, 050 301 1988
Tutkija Terhi Laurila, terhi.laurila@fmi.fi, 050 464 8812

Ukkoset Suomessa
Salamalta suojautuminen

 

Kuva: Salamoinnin rajuus 7.-9.6.2019. Salamointi oli rajuinta Haapavesi-Rantsila seuduilla.
 
 
Kuva: Maakuntien maasalamamäärät pinta-alaan suhteutettuna vuonna 2019 (9.6. mennessä). Yksikkönä salamoita sadalle neliökilometrille.