Tiedotearkisto: 2002

Ilmoituksia lumivyöryistä kerätään edelleen

18.4.2002 12:00

Vaikka Etelä-Suomessa lumipeite sulaa hyvää vauhtia on Pohjois-Suomen rinteillä lunta vielä lähes metrin verran. Lumipeitteen lämpeneminen heikentää huomattavasti lumen lujuutta ja lisää lumivyöryjen syntymahdollisuutta.

Ilmatieteen laitoksen tämän talven lumivyöryseurannan perusteella vyöryherkät rinteet alkavat vähitellen hahmottua. Ilmoituksia lumivyöryistä on tullut sekä rinnekeskuksilta että yksityisiltä ihmisiltä. Kuluvana talvena tietoon ei ole tullut toistaiseksi yhtään henkilövahinkoja aiheuttanutta lumivyöryä.

Osa ilmoituksista on käyty tarkistamassa paikan päällä. Tällä tavoin vyöryt on pystytty luokittelemaan tarkemmin kuin pelkän ilmoituksen perusteella.

Suurin osa vyöryistä on ollut luonnollisia eli ilman ihmisen toimintaa syntyneitä vyöryjä. Tämä on merkki erittäin epävakaasta lumipeitteestä ja kuvastaa osin rinteiden luonnontilaista vyöryherkkyyttä.

Ilmoituksia lumivyöryistä tänä talvena:
Ruka, Kelo-Juhannuskallion väli
Ruka, eturinne
Kuusamo, Valtavaara
Karigasniemi, Ailigas
Kilpisjärvi, Kuonjarvarri
Kilpisjärvi, Ailakkavaara
Pallas, Pyhäkero
Saariselkä, Rumakuru

Lumivyöryhavainnoista voi edelleen ilmoittaa verkkosivujen kautta tai kirjeitse Ilmatieteen laitos, Pohjois-Suomen aluepalvelu, PL 8178 Rovaniemi 96101. Käsiteltyjen havaintotietojen avulla tutkitaan mahdollisuuksia kehittää tulevaisuudessa lumivyöryistä varoittava palvelu.

Laattalumivyöry Saariselällä

Saariselällä Rumakurussa tapahtunut vyöry kasautui vallimaisiksi kinoksiksi (4 kappaletta), joiden korkeus on 3-5 ja leveys 5-10 metriä. Vyöry on ollut kovan lumen laattavyöry.

Rumakurun_etelärinne
Rumakurun eteläpuolen rinne hiihtoladulta uuden taukomajan kohdalta kuvattuna. Oikeassa reunassa vyörynyt rinne.

Rumakurun_lumivyöry
Kurun eteläseinää ja kurussa oleva 3-4 metrin korkuinen kasauma. Kasauman pinnalla osin sulaneita jäisiä kovan lumen lohkareita. Lohkareiden leveys oli 20-70cm ja paksuus 30-50cm.

Lue lisää lumivyöryistä

Ilmoita lumivyöryhavaintosi meille!