Tiedotearkisto: 2019

Juhannuksen säätä värittävät ukkoset ja matalapaine, etelässä ja idässä on lämmintä

20.6.2019 14:08

[päivitetty 20.6.] Juhannusaattona voimakkaitakin ukkosia liikkuu maan etelä- ja keskiosien yli itään. Juhannuspäivänä puolestaan matalapaine aiheuttaa puuskaista tuulta etenkin Keski-Suomessa. Metsäpalovaroitus on todennäköisesti voimassa juhannusaattona Etelä- ja Keski-Suomessa.

Kuva: Marko Kääriäinen

Kuva: Marko Kääriäinen

Ilmatieteen laitoksen torstaina 20.6. tekemän ennusteen mukaan matalapaine syvenee juhannusaattona Ruotsin Lapin yllä. Se tuo Lappiin jatkuvampia sateita ja muualle maahan paikoin voimakkaitakin sade- ja ukkoskuuroja. Ukkoskehitys käynnistyy perjantaina maan länsiosassa todennäköisesti jo aamupäivän aikana ja alue siirtyy päivän kuluessa vähitellen itään. Etenkin maan keskivaiheilla ukkoskuurojen yhteydessä voi esiintyä vaarallisia puuskia. Ukkosia voi esiintyä aina Etelä-Lapin korkeudella asti. Aattoillaksi suurin osa ukkoskuuroista väistyy itään ja juhannusyötä vietetään Lappia lukuun ottamatta poutaisessa säässä.

Lämpötila kohoaa aattona maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 24–29 asteeseen, rannikoilla on viileämpää. Lämpötila nousee Etelä-Lappia myöten yli 15 asteen, mutta sitä pohjoisempana jäädään lähemmäksi 10 astetta. Juhannusyönä lämpötila vaihtelee 15 asteen molemmin puolin, Pohjois-Lapissa on vain noin 5 astetta.

"Juhannusaaton ukkosiin liittyy edelleen suuria epävarmuuksia. On kuitenkin todennäköistä, että jossain päin Suomea esiintyy päivän kuluessa voimakkaita ukkosia, joten tilannetta kannattaa seurata esim. tutkakuvista.", toteaa päivystävä meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Juhannuspäiväksi matalapaineen keskus saapuu Ruotsista Pohjois-Suomeen. Sää on epävakaista varsinkin maan pohjoisosassa, mutta myös maan keskiosassa voi esiintyä joitakin sadekuuroja. Matalapaineen myötä länsituuli voimistuu hyvin puuskaiseksi etenkin Pohjanmaalla, mutta myös muualla maan etelä- ja keskiosassa. Myös Perämerellä tuuli on kovaa. "Lauantain tuuli vaikuttaa sen verran voimakkaalta, että puiden kaatumisia ja muitakin tuulivahinkoja tulee esiintymään, mikä on syytä ottaa huomioon juhannuksen vietossa.", Henri Nyman sanoo. Etelässä ja idässä päivä on kuitenkin pääosin aurinkoinen ja edelleen melko lämmin. Lämpötila kohoaa etelässä ja idässä yli 20 asteen, lännessä ja pohjoisessa ollaan 15 ja 20 asteen välillä. Pohjois-Lapissa lämpötila jää sateessa alle 10 asteen.

Sunnuntaina matalapaine väistyy itään ja sateet heikkenevät vähitellen pohjoisessakin. Myös tuuli heikkenee lännestä alkaen. Lämpötila nousee sunnuntaina etelässä yhä 20 asteen yläpuolelle, pohjoisen sateessa on yhä koleaa.

Metsäpalovaroitus on juhannusaattona todennäköisesti voimassa laajalti maan etelä- ja keskiosissa. Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

"Avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa", Nyman muistuttaa.

Keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksena päivän ylin lämpötila on tyypillisesti suuressa osassa maata 20 asteen tietämillä, Pohjois-Lapissa kuitenkin lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä viittä astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan helteitä sattuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Edellisen kerran hellettä on ollut juhannuksena vuonna 2016, kun juhannuspäivän ylin lämpötila nousi hellelukemiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Juhannusaattona hellettä on ollut edellisen kerran vuonna 2013, tosin vain muutamalla havaintoasemalla maan etelä- ja lounaisosassa. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999. Tuolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuonna 1973 ja 1935.

Viime vuonna juhannusta vietettiin sateisessa ja tuulisessa säässä. Suomen yllä oli voimakas matalapaine ja tuuli yltyi merialueilla myrskylukemiin. Myös sisämaassa tuuli oli hyvin puuskaista. Juhannusaattona saatiin runsaita sateita ja lämpötila jäi koko maassa selvästi alle 20 asteeseen. Myös juhannuspäivän sää oli tuulinen ja viileä.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset 
Juhannuksen säätilastoja

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Säästä twiittaavat @meteorologit