Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

Vuosi päättyi pitkän lämpimän kauden jälkeen hyvin kylmänä

2.1.2003 12:00

Leuto alkuvuosi, helteinen kesä ja varhainen talvi tekivät säävuodesta 2002 poikkeuksellisen. Tammi-elokuussa oli keskimääräistä lämpimämpää lähes koko maassa. Alkuvuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden jälkeen mahdollisuudet jopa ennätyksellisen lämpimään vuoteen maan etelä- ja keskiosassa olivat vielä suuret. Kesäkuukausista erityisesti elokuu oli maan eteläosassa jopa ennätyslämmin. On erittäin poikkeuksellista, että kahdeksan peräkkäisen kuukauden ajan sää on hyvin leutoa tai ennätyksellisen lämmintä. Lämmin sää päättyi kuitenkin hyvin nopeasti syyskuun puolessa välissä. Loppuvuosi oli hyvin kylmä pitkän ajan keskiarvoihin nähden.

Vuoden keskilämpötila oli maan eteläosassa 4,5 …6,5, maan keskiosassa ja Oulun läänissä 1,6…4,5 astetta. Lapin läänissä vuosikeskilämpötila oli +1,5 …-1,4 astetta. Vuosikeskilämpötilat olivat siten koko maassa -0,1 …0,9 astetta vertailukauden 1971-2000 keskiarvoa korkeammat. Vastaavia vuoden keskilämpötiloja on keskimäärin noin joka toinen tai kolmas vuosi.

Toinen erittäin merkittävä piirre säävuodessa 2002 oli vähäsateisuus etelärannikolla ja paikoin maan länsiosassa. Tämä johti loppuvuodesta yhdessä heinä- ja elokuun suuren haihdunnan kanssa paikoin merkittävään kuivuuteen. Kuivuus oli suurinta rannikoiden läheisyydessä. Vuoden sademäärä jäi pienimmillään alle 400 millimetriin, mikä on vain reilu puolet pitkän ajan keskimääräisestä erityisesti maan etelä- ja lounaisrannikolla. Esimerkiksi Helsinki-Kaisaniemen vuosisademäärä 399 millimetriä oli pienin 1900-luvulla alkaneen mittausjakson aikana. Yhtä vähän satoi Helsingissä vuonna 1939.

Myrskyjä oli vähän. Merialueillamme oli koko vuonna 10 myrskypäivää, kun pitkän ajan keskiarvo on 22 myrskypäivää. Heinäkuun alussa, Unton päivänä esiintyneet ukkospilvien syöksyvirtaukset aiheuttivat suurta vahinkoa maan itäosassa.

Joulukuu oli kylmä ja vähäsateinen
Joulukuusta tuli loka- ja marraskuun tavoin hyvin kylmä. Joulukuu alkoi kylmänä, mutta 10. päivän ja joulun alusviikon välillä sää oli ajoittain jopa hieman keskimääräistä leudompaa. Joulu oli jo maan sisäosassa hyvin kylmä. Joulun jälkeen uutta vuotta kohti sää kylmeni nopeasti. Vuoden viimeisinä päivinä maan pohjois- ja keskiosassa mitatut 40 asteen pakkaset olivat paikkakuntakohtaisia kylmyysennätyksiä. Aamulla 30. joulukuuta Kuusamon Kiutakönkäällä oli -39,5 astetta, ja 31. joulukuuta Taivalkoskella mitattiin -40,7 lukemat.

Joulukuu oli Lapissa 2…4, ja muualla maassa neljästä kuuteen astetta vertailukauden 1971-2000 keskiarvoa kylmempi. Joulukuun keskilämpötila oli lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla -4…-6, maan etelä- ja keskiosassa -8…-13 astetta. Pohjois-Suomessa keskilämpötila oli -12 …-16.

Joulukuussa satoi koko maassa selkeästi keskimääräistä vähemmän. Maan lounaisosassa laajalla alueella kuukauden sademäärä jäi alle 10 millimetriin. Muualla maassa sademäärä vaihteli 11-30 millimetriin. Lounais-Suomen sateet ylsivät siten vain kymmenesosaan keskimääräisestä. Muualla maassa sateet jäivät yleensä alle puoleen keskimääräisestä.

Lumipeite oli maan keski- ja itäosassa erittäin paksu koko joulukuun ajan. Lunta oli laajalti 20-30 senttimetriä tavanomaista enemmän. Joulun 2002 suurin lumen syvyys, 70 senttimetriä, mitattiin Ilomantsin Naarvassa. Posiolla oli 30. joulukuuta 75 senttimetriä lunta.

Vuoden viimeiset myrskyt koettiin joulun alla 20.-21. joulukuuta läntisillä merialueilla. Pohjoismyrsky oli ankaraa, kun suurimmat 10 minuutin keskituulen nopeudet olivat 27-28 metriä sekunnissa.

Lue lisää joulukuun säätilastoista
Vuoden 2002 sään yhteenveto

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (3,01 euroa/min+pvm)