Tiedote - Mitä on avaruussää?
Kuva: Jouni Jussila
Ilmatieteen laitos on osallistunut kahteen Euroopan avaruusjärjestön ESA:n tilaamaan avaruussääasioiden esiselvitystyöhön viime vuosien aikana. Tällä hetkellä laitos on mukana kolmessa ESA:n rahoittamassa avaruussääaiheisessa pilottiprojektissa, niistä yhdessä päävastuullisena. Ilmatieteen laitos koordinoi EU:n kuudenteen puiteohjelmaan vastikään jätettyä laajaa eurooppalaista avaruussääehdotusta, jossa on mukana yhteensä 18 instituuttia ja yhtiötä. Laitoksen toiminta ESA:n avaruussäätyöryhmässä on myös aktiivista.
Mitä on avaruussää?"Avaruussää" voidaan määritellä niiksi avaruuden olosuhteiksi, jotka voivat vaikuttaa teknologisten systeemien suorituskykyyn ja luotettavuuteen tai uhata ihmisten hyvinvointia, joko avaruudessa, ilmakehässä tai maan pinnalla. Avaruussäällä tarkoitetaan lähiavaruudessa noin 100 -100 000 kilometrin korkeudessa tapahtuvia Auringon purkausten aiheuttamia muutoksia ja sähkömagneettisia ilmiöitä. Auringosta ulos avaruuteen purkautuvan hiukkastuulen voimakkuus vaihtelee ja siinä esiintyy toisinaan myrskyjä.
AvaruussäähäiriötSähkömagneettisilla ja hiukkasympäristön nopeilla muutoksilla on todettu olevan haittavaikutuksia muun muassa maanpäällisissä johdinjärjestelmissä. Avaruussäämyrskyt ovat haitanneet sähköverkkojen toimintaa ja jopa tuhonneet muuntajia. Haittavaikutuksia esiintyy myös ilmakehässä ja lähiavaruudessa, jolloin satelliitit saattavat vioittua ja radioliikenne maan ja satelliittien välillä häiriintyä. Nykyihminen on riippuvainen teknisten järjestelmien toimivuudesta. Siksi avaruussään tutkiminen ja ennustaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Lue lisää avaruussäästä