Tiedotearkisto: 2003

Poikkeuksellisen voimakas magneettinen myrsky käynnissä

29.10.2003 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan tänään aamulla kello 8 alkoi poikkeuksellisen voimakas magneettinen myrsky. Sitä osattiin odottaa, sillä aurinkoa tarkkailevat avaruusluotaimet (SOHO) havaitsivat eilen kello 13 auringon hiukkaspurkauksen. USA:n avaruusviranomaiset NASAssa luonnehtivat purkausta voimakkaimmaksi vuosikausiin. Myrskyyn liittyvän säteilyn vuoksi joidenkin satelliittien sensorit menivät tilapäisesti epäkuntoon. Myrskypilvi eteni kohti maata nopeudella, jonka nopeus ylitti 2000 kilometriä sekunnissa, kun se tavallisesti on 500 kilometriä sekunnissa.

Kuva: Jouni Jussila

Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatorion magneettikenttää mittaavat laitteet rekisteröivät aamulla ennätyksellisen voimakkaan magneettikenttähäiriön. Sen aikana kompassineulat heilahtelivat useita asteita, mikä on erittäin harvinaista. Myrsky jatkuu voimakkaana ja illaksi on odotettavissa kirkkaita revontulia. Revontulia voi ihailla illalla, jos sää on selkeä.

Auringossa on tällä hetkellä useita ennätyssuuria auringonpilkkuja, joiden koko on 70 000 kilometrin luokkaa eli ne ovat kymmenen kertaa maapalloa suurempia. Maapalloa riepottavat hiukkaspurkaukset ovat peräisin pilkkuja ympäröivistä aktiivisista alueista. Magneettinen myrskyisyys tulee jatkumaan lähipäivinä.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 4649, 040 590 5199 heikki.nevanlinna@fmi.fi