Tiedote 18.3.2005

Tiedote - Otsonikato hidastunut viime päivinä

Ilmatieteen laitoksen mukaan arktinen stratosfääri on ollut tänä talvena ennätyksellisen kylmä. Yläilmakehän kylmää talvea seuraa yleensä voimakas otsonikato. Viime päivinä otsonikato on kuitenkin hidastunut, koska otsonikerros on lämmennyt ja talvinen polaaripyörre on heikentynyt. Varsinaista otsoniaukkoa ei arvioiden mukaan muodostu tänäkään keväänä arktiselle alueelle.

Kuva: Eija Vallinheimo

Polaaripyörre on myös ollut poikkeuksellisen laaja ja Suomi on ollut sen sisällä lähes koko talven ja kevään. Viime päivinä polaaripyörre on kuitenkin heikentynyt ja lämmennyt mikä on hidastanut otsonikatoa. Näin pitkää ja laajalle alueelle levinnyttä stratosfäärin kylmyyttä ei ole esiintynyt kertaakaan viimeisimpien 40 vuoden aikana. Alustavien arvioiden mukaan tänä vuonna otsonikato tulee olemaan samaa luokkaa kuin vuosina 1996 ja 2000 mitatut ennätykset tai jopa ylittää ne.

Vaikka otsonin määrä on selvästi alentunut, se on kuitenkin vielä saamaa luokkaa kuin normaalisti kesäisin. Välitöntä vaaraa UV-säteilyn suhteen ei ole, koska aurinko paistaa vielä matalalta. Ilmatieteen laitos seuraa UV-tilannetta päivittäin ja tiedottaa tarvittaessa mahdollisista normaalia suuremmista UV-säteilyannoksista.

Pohjoisen stratosfäärin kylmyyden seurauksena ennätysmäisen laajat alueet pohjoisen kalottialueen stratosfääristä ovat olleet helmiäispilvimassan peitossa. Tämän vuoden poikkeuksellisia olosuhteita kuvaa hyvin myös se, että myös jääkidepilviä on esiintynyt. Näitä on havaittu mm. Sodankylässä tehtävissä mittauksissa. Niitä ei normaalisti muodostu arktisessa stratosfäärissä tässä määrin. Helmiäispilvikiteiden aiheuttamasta kloori- ja bromi -yhdisteiden syntymisestä johtuen otsonikato on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen voimakasta.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Esko Kyrö, puh. 040 552 7438

Tutkija Leif Backman, puh. (09) 1929 4179 tai 050 405 0752