Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2006

SKAL palkitsi Varopalvelun kehittäjät

19.5.2006 12:00

Suomen Kuljetus ja Logistiikka, SKAL ry on myöntänyt SKAL:n tämänvuotisen liikenneturvallisuuspalkinnon Ilmatieteen laitoksen ja Tieliikelaitoksen yhteisen Varopalvelun kehittämisestä vastanneille henkilöille.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL:n ry:n juhlavuoden liikenneturvallisuuspalkinto myönnettiin Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Pekka Plathanille ja Tieliikelaitoksen liikenteen tietopalvelut -yksikön päällikkö Sampo Hietaselle. Palkinto myönnetään maanteiden raskaan tavaraliikenteen turvallisuuden edistämisestä. Palkinnon perusteluiden mukaan kumpikin on osaltaan vaikuttanut merkittävästi raskaan liikenteen tarpeisiin kehitetyn, uutta tiedonvälitystekniikkaa hyödyntävän Varopalvelun luomiseen.

Pekka Plathan toimi liikenne- ja viestintäministeriön Ajantasaiseen liikenneinformaatio-ohjelmaan AINOon sisältyneen VARO-hankkeen alkuperäisenä ideoijana ja vastasi projektin päällikkönä hankeen etenemisestä. Ilmatieteen laitoksen ja Tieliikelaitoksen yhteistyönä toteutettu Varopalvelu on ammattikuljettajien tarpeisiin kehitetty ajantasainen reittiennuste- ja varoituspalvelu.

Varo-palvelu otettiin käyttöön tämän vuoden tammikuussa. Uutta telematiikkaa hyödyntävä Varopalvelu varoittaa kuljettajia nopeasti muuttuneista sää- ja keliolosuhteista sekä reitille tulleesta tai reitillä jo olevista muista häiriöistä, kuten onnettomuuksista ja tietöistä.

Kehitetyn järjestelmän tavoitteena on vähentää raskaan liikenteen onnettomuuksia välittämällä suoraan kuljettajille ajantasaista tietoa erilaisista liikenteen häiriöistä. Muualla maailmassa vastaavaa järjestelmää ei tiettävästi ole vielä käytössä. Palvelua pyritään myöhemmin laajentamaan yksityisautoilijoiden käyttöön. Varopalvelu on telemaattiselta ratkaisultaan innovatiivinen; se siis hyödyntää samanaikaisesti uusinta tietojenkäsittelytekniikkaa ja tiedonsiirtotekniikkaa. Eri tavoin kerätyt häiriö-, sää- ja kelitiedot toimitetaan uuden tekniikan välityksellä suoraan palveluiden käyttäjälle.

Ennuste, varoitus ja ilmoituskanava samassa palvelussa
Varopalvelu koostuu kolmesta toisiaan täydentävästä palvelusta: Varoreitistä, Varoviestistä ja Varoilmoituksesta. Varoviesti on ajantasainen varoituspalvelu, joka kertoo kännykkään tulevalla ääniviestillä suoraan kuljettajalle äkillisesti muuttuneesta kelitilanteesta tai yllättävistä liikennehäiriöistä kuten onnettomuuksista, rajuista ukkoskuuroista, lumimyrskyistä ja paikallisesta ennakoimattomasta liukkaudesta.

Varoreitti on reittiennustepalvelu, jonka avulla kuljettaja voi hakea verkosta reittiennusteen matkaansa varten. Sää- ja kelitietojen lisäksi Varoreitti tuottaa kuljettajan valitsemalle reitille tietoa muista liikennettä häiritsevistä tapahtumista, jotka saattavat viivästyttää aikatauluja tai vaarantaa ajoa.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos
Pekka Plathan, puh. (09) 1929 2200
Tieliikelaitos
Sampo Hietanen, puh 040 565 7688
SKAL
viestintäpäällikkö Juha Norppa-Rahkola, puh. 0400 420 968