Tiedotearkisto: 2006

Vaarallisen voimakkaat tuulenpuuskat tekivät tuhoja

11.7.2006 12:00

Maanantai-iltana 10.7. esiintyi maan etelä- ja itäosassa voimakkaita rajuilmoja. Vaarallisen voimakkaista tuulenpuuskista annettiin viranomaistiedote Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakuntiin. Ihmisiä kehotettiin olemaan varuillaan ja siirtymään tarvittaessa sisätiloihin.

Kuva: Seppo Eskelinen

Maanantaina 10.7.2006 Suomen yli liikkui lännestä parikin ukkosrintamaa. Voimakkaat tuulenpuuskat katkoivat puita, salamat sytyttivät metsäpaloja ja lisäksi Heinävedellä esiintyi trombi. Kaatuneet puut katkaisivat lukuisia sähkölinjoja. Lisäksi Pohjois-Karjalassa satoi suuria rakeita, jotka aiheuttivat vahinkoa muun muassa autojen tuulilaseihin. Salamointi oli runsasta, päivän aikana havaittiin yli 10 000 salamaa. Yli 10 000 salamaa vuorokaudessa havaitaan keskimäärin 1-2 kertaa kesässä.

Heinäveden trombi liikkui kello 16.30 ja 17.30 välisenä aikana Varkaudesta kohti Outokumpua. Trombi kaatoi metsää noin 20 km:n matkalla ja noin 200 metrin leveydeltä. Trombi ei ole koko ajan ulottunut maahan asti, vaan se on välillä noussut ylemmäksi, mikä on tyypillistä pitkäkestoiselle trombille Suomessa. Alustavan arvion mukaan 10.7.2006 trombi oli keskivahvaa F2-luokkaa tornadoasteikolla.

Trombi on raju, paikallinen, suppea-alainen ja kestoltaan yleensä lyhyt paikallinen pyörremyrsky, joita Suomessa tavataan kesäisin. Trombi syntyy yleensä ukkospilven yhteyteen. Pilven alapuolelle muodostuu sekä vaaka- että pystypyörteisyyttä, jotka yhdistyvät laajaksi pyörrepatsaaksi. Trombin pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa, mutta pahimmillaan se voi olla jopa yli 50 metriä sekunnissa.

Viranomaistiedotteita vaarallisen voimakkaista tuulenpuuskista annetaan varsin harvoin. Viimeksi tiedote annettiin elokuussa 2005 yleisurheilun MM-kisojen aikaan.

Ilmatieteen laitos kerää havaintoja tutkimustarkoituksiin

Maanantain rajuilmoissa esiintyi paikoin tuulituhoja sekä suurien rakeiden aiheuttamia vahinkoja. Ilmatieteen laitos pyytää ilmoittamaan havainnoista suurista, vähintään 2cm läpimittaisista rakeista ja tuulituhoista. Raehavainnoissa tulisi ilmoittaa tapahtumapaikka, tapahtuma-aika ja rakeista mahdollisesti aiheutuneet vahingot mahdollisimman tarkkaan. Erityisen merkittäviä ovat havainnot, joiden tukena on valokuvia. Havaintoja vastaanottaa sähköpostitse Jari Tuovinen (jari.tuovinen@fmi.fi).

Trombihavaintojen ilmoittamiseen