Tiedotearkisto: 2006

Ensimmäinen MetOp-satelliitti laukaistu radalleen

19.10.2006 12:00

Ensimmäinen eurooppalainen napoja kiertävä sääsatelliitti MetOp laukaistiin torstaina onnistuneesti Kazakstanista, Baikonurin avaruuskeskuksesta kello 19.28 Suomen aikaa.

Kuva: EUMETSAT, EADs Astrium/ C. Mériaux.

MetOp on eurooppalaisen sääsatellittijärjestön EUMETSATin, eurooppalaisen avaruusjärjestö ESA:n sekä USA:n kansallisen meri- ja ilmakehähallinnon NOAAn yhteinen projekti. Onnistuneen laukaisun jälkeen satelliittia operoi EUMETSAT.

MetOp lentää noin 837 km korkeudessa eli noin 43 kertaa lähempänä maata kuin nykyiset päiväntasaajan mukaisesti kiertävät sääsatelliitit. Tämän vuoksi MetOp parantaa huomattavasti sääennustusten tarkkuutta. MetOp-sarjaan kuuluu yhteensä kolme satelliittia, jotka on suunniteltu keräämään operationaalista tietoa vuoteen 2020 saakka.

MetOpin avulla saadaan uutta havaintoaineistoa sääennustusmalleihin alueilta, joista ei yleensä saada paljon säähavaintoja, kuten napa-alueilta ja meriltä. Eteläisen pallonpuoliskon merialueiden säähavainnointiin on luvassa selkeä parannus, mutta myös pohjoisen pallonpuoliskon ennusteet tarkentuvat.

Lue lisää EUMETSATin verkkosivuilta: www.eumetsat.int

Lisätietoja: Tutkimusprofessori Jarkko Koskinen, puh. 050 337 2902

EUMETSAT (The European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) eli Euroopan sääsatelliittijärjestö on hallitustenvälinen organisaatio, joka ylläpitää 19 eurooppalaisen maan meteorologisia sääsatelliitteja. Ilmatieteen laitos edustaa Suomea EUMETSATissa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA tukee ja koordinoi eurooppalaista avaruustutkimusta ja teknologian kehitystä. ESA osallistuu avaruussovellusten kehittämiseen ja toteuttaa mittavia avaruusprojekteja, joiden toteuttamiseen yksittäisellä Euroopan valtiolla ei ole mahdollisuuksia. Tekes koordinoi ESA-yhteistyötä Suomessa.