Tiedotearkisto: 2008

Liikennesää auttaa autoilijoita talvikaudella

16.10.2008 10:10

Talven lähestyessä Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden yhteydessä kerrotaan jälleen myös ajo-olosuhteista pääteillä. Liikennesäätiedotus kertoo, onko ajokeli pääteillä seuraavan 24 tunnin aikana normaali, huono vai erittäin huono. Lapissa varoituksia huonosta ajokelistä on annettu jo useampana päivänä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Liikennesää on yksi Ilmatieteen laitoksen yleisölle antamista virallisista varoituspalveluista. Liikennesäätiedotteessa yhdistetään Ilmatieteen laitoksen sääennusteet ja Tiehallinnon tiedot kunnossapitotoimista. Tiedotuksen tarkoituksena on auttaa autoilijoita varautumaan huonoihin ajokeleihin.

Liikennesäästä pääteillä tiedotetaan neljä kertaa vuorokaudessa ja tarpeen tullen useamminkin. Ennustejakso on 24 tuntia, jonka aikana keliluokka voi muuttua. Liikennesääennusteissa keli jaetaan normaaliin, huonoon ja erittäin huonoon ajokeliin. Tiedotteen aluejako pohjautuu maakuntiin.

Normaalin kelin aikana liikenne sujuu tavanomaisin talvinopeuksin, joskin vähäistä lumisadetta tai paikallista liukkautta voi esiintyä. Yleistä varovaisuutta on syytä noudattaa. Normaalin talvikelin vallitessa voi paikallisesti tai pääteiden ulkopuolella olla tavanomaista huonommat ajo-olosuhteet.

Huonon kelin aikana on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle. Erittäin huonolla ajokelillä tarkoitetaan tilannetta, jossa onnettomuuksien mahdollisuus kasvaa suureksi. Autoilua kannattaisikin tällaisissa tilanteissa välttää kokonaan, ellei se ole aivan välttämätöntä. Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua, tai runsasta lumisadetta, jolloin teitä ei ehditä aurata riittävästi.

Lapissa varoituksia useana päivänä
Syyskuun 26. ja 27. päivä satoi maan pohjoisosassa paikoitellen ohut ensilumi. Lumet sulivat kuitenkin pois ennen kuukauden loppua. Lapissa varoituksia huonosta kelistä onkin ollut jo useana päivänä.
Tilastojen mukaan ensilumi sataa Lapissa syys-lokakuun vaihteessa ja Oulun läänissä keskimäärin lokakuun viimeisellä viikolla. Maan keskiosiin ensimmäinen lumi sataa yleensä marraskuun alkupuolella ja maan eteläosiin marraskuun loppupuolella.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)