Tiedotearkisto: 2008

Lumisateisiin varauduttava jo Etelä-Suomessakin

17.11.2008 12:00

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 18. marraskuuta tekemän ennusteen mukaan tiistai-iltana ja keskiviikon vastaisena yönä Suomeen leviää vesi- ja lumisadealue. Ilmatieteen laitos varoittaa autoilijoita, sillä ennusteen mukaan lumisade voi huonontaa ajokeliä myös maan eteläosassa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Norjanmerellä on voimakas matalapaine, johon liittyvä säärintama saapuu lännestä Suomeen. Säärintaman mukana Suomeen leviää myös melko runsaita sateita. Maan lounaisosassa sade on suurelta osin vettä. Maan itäosaan sateet leviävät yön aikana ja tulevat suurelta osin lumena. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lunta voi kertyä etelässäkin useita senttejä.

Maan itäosassa, Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa lunta voi tulla 5-10 senttimetriä, mikä vaikeuttaa työmatkaliikennettä keskiviikkoaamuna. Etelätuuli on maan eteläosassa voimakasta ja tuuli voi yltyä illan ja yön aikana puuskissa noin 20 metriin sekunnissa. Vähäiset tuulivahingot ovat mahdollisia.

Sää kylmenee loppuviikolla
Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä viikolla pohjoisesta leviää hyvin kylmää ilmaa myös maan eteläosaan. Loppuviikolla lämpötila pysyttelee lähes koko maassa pakkasen puolella. Mahdolliset sateet tulevat enimmäkseen lumena. Rannikoilla avoin meri voi aiheuttaa paikoin sankkoja lumikuuroja. Kylmä sää näyttää jatkuvan myös ensi viikolla.

Tilastojen mukaan pysyvän lumipeitteen raja kulkee tähän aikaan vuodesta keskimäärin Pohjois-Karjalasta Perämeren pohjukkaan. Tällä hetkellä lunta on yli 10 cm ainoastaan Keski- ja Pohjois-Lapissa. Suurimmassa osassa maan etelä- ja keskiosaa on vielä lumetonta. Tilastojen mukaan termisen talven alkaminen eli vuorokauden keskilämpötilan laskeminen pysyvästi nollan alapuolelle on tapahtunut tähän aikaan vuodesta jo lähes koko maassa, ja vain Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa terminen talvi antaa vielä odottaa itseään. Tällä hetkellä termisen talven alkaminen on selvästi jäljessä tavanomaisesta, ja terminen talvi on alkanut vasta suurimmassa osassa Lappia, Koillismaalla ja osassa Kainuuta.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastot: Ilmastopalvelu, 0600 1 0601 (3,01e/min+pvm)

Marraskuun säätilastot
Voimassa olevat varoitukset