Tiedotearkisto: 2008

Suomen 16. Etelämanner-tutkimusretkikunta valmiina matkaan

27.12.2008 10:00

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2008 lähtee huolto- ja tutkimusmatkalle varhain aamulla 5. tammikuuta.

Kuvat: Mika Kalakoski

Suomi aloitti aktiivisen tutkimustoiminnan Etelämantereella vuonna 1988 perustamalla tutkimusasema Aboan. Asemalla tehdään jäähän ja ilmakehään tehtävää tutkimusta. Vuoden 2009 alusta lähtien tutkimusretkien järjestelyihin ja tutkimusasemien ylläpitoon liittyvät tehtävät siirtyvät Ilmatieteen laitokselle. Tällä kertaa retkikunta keskittyy aseman huoltamiseen.

Neljän hengen retkikunta matkustaa ensin reittikoneella lentäen Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin ja sieltä edelleen rahtilentokoneella yli Eteläisen jäämeren. Etelämantereella Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalle Suomen tutkimusasema Aboalle viimeinen 1000 kilometrin etappi taittuu suksilla varustetulla pienkoneella.

Retkikunta on valmistautunut matkaan lähes koko vuoden. Retkikunnan jäsenet ovat käyneet läpi kattavan soveltuvuustestin ja lääkärintarkastuksen, hioneet yhteistoimintaa viimeistelyleirillä ja harjoitelleet toimimista hätätilanteissa. Retkikunnan lähes 2500 kilogramman rahti tutkimuslaitteita, turvallisuusvälineitä ja muonaa lähtivät jo marraskuussa laivarahtina Kapkaupunkiin, josta retkikunta saa ne mukaansa.

Suomi on täysivaltainen jäsen Etelämannerta koskevassa kansainvälisessä päätöksenteossa. Tämä edellyttää merkittävää ja pysyvää tutkimustoimintaa Etelämantereella. Suomen Etelämanner-tutkimusohjelma aloitti toimintansa vuonna 1988, ja tutkimusasema Aboa valmistui tammikuussa 1989. Nyt Etelämantereelle lähtevä tutkimusretkikunta on Suomen kuudestoista. Suomen Etelämanner-tutkimuksen pysyvä Etelämanner-logistiikka (FINNARP) siirtyy vuoden 2009 alussa Merentutkimuslaitokselta osaksi Ilmatieteen laitoksen toimintaa.

Aboan tutkimusasema

Lue lisää
Etelämanner-sivut Itämeriportaalissa

Lisätietoja:

Retkikunnan johtaja, Mika Kalakoski, sähköposti: mika.kalakoski@fimr.fi

Aboan tutkimusasema