Tiedotearkisto: 2010

Lumi hankaloittaa edelleen liikennettä

20.7.2011 15:35

Tapaninpäivän lumipyry etenee tänään heikentyneenä maan keskiosassa. Ajokeli on edelleen monin paikoin huono lumisateen, pöllyävän lumen sekä lumisten teiden vuoksi.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Lumipyry leviää etelärannikolle ja tapaninpäivänä lunta pyryttää monin paikoin maan etelä- ja länsiosissa. Maanantain vastaisena yönä lumipyry heikkenee, mutta kokonaan lumisade lakkaa vasta myöhemmin maanantaina tai tiistaina. Lunta ennustetaan kertyvän maanantai-iltapäivään mennessä yleisesti 10-20 cm, etelä- ja lounaisrannikolla jopa yli 20 cm. Muualla maassa tapaninpäivää vietetään enimmäkseen poutaisessa pakkassäässä. Pakkasta on enimmäkseen 5…10 astetta, mutta voimakas koillistuuli tekee pakkasesta purevan.

Lumipyry on maanantaina heikentyneenä maan keskiosassa. Myös etelässä sataa vielä heikosti lunta. Pohjoisessa sää vähitellen selkenee ja pakkanen kiristyy. Joulun paluuliikenteessä on syytä olla varovainen, sillä ajokeli on lumipyryn myötä erittäin huono, kun voimakas tuuli kinostaa lunta ja tekee näkyvyydestä paikoin erittäin huonon.

Lunta koko maassa

Joulunpyhien eli aatosta tapaninpäivään ulottuvan jakson keskilämpötilan mukaan tarkasteltuna viimeisen 50 vuoden aikana kylmin joulu on koettu maan etelä- ja keskiosassa vuonna 1995 ja maan pohjoisosassa vuonna 1967. Tällä vuosituhannella kylmimmät joulut on koettu vuosina 2001, 2002 ja 2003. Myös viime joulu oli selvästi tavanomaista kylmempi. Joulunajan alin mitattu lämpötila viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana on -40,6 astetta, ja se on havaittu Kuusamossa 26. joulukuuta 1967.

Tällä hetkellä on koko maassa lumipeite. Eniten lunta on etelärannikolla ja Kymenlaaksossa, jossa sitä on yleisesti yli puoli metriä. Ilmatieteen laitoksen kahdesta sadasta mittauspaikasta eniten lunta tänä talvena on mitattu 20. joulukuuta Helsingin Kumpulassa, jossa sitä oli 68 cm. Helsingin Kaisaniemessä lunta oli 67 cm. Aseman mittaushistoriassa siellä on ollut enemmän lunta joulukuussa vain kerran aikaisemmin eli vuonna 1915, jolloin sitä oli 70 cm. Ajankohtaan nähden lunta on poikkeuksellisen paljon ainoastaan pääkaupunkiseudulla, kun taas muualla maassa lumen syvyys on ajankohtaan nähden yleensä melko tavanomainen, maan länsiosassa, Tornionjokilaaksossa ja Itä-Lapissa paikoin jopa tavanomaista pienempi.

Lisätietoja:


Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Joulutilastot
Joulukuun sääseuranta
Lumitilanteen seuranta
Voimassa olevat varoitukset