Tiedotearkisto: 2009

Vuodenaikaisennuste ennusti Suomen kesän melko hyvin

1.9.2009 12:26

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) julkaisi toukokuun 15. päivä kesää koskevan vuodenaikaisennusteen. Vuodenaikaisennusteen mukaan kesäkauden keskilämpötila olisi Suomessa tavanomaista korkeampi. Kesän keskilämpötilat olivatkin suurimmassa osassa maata jonkin verran keskiarvojen yläpuolella.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos seurasi koko kesän nettisivuillaan Euroopan sääennustuskeskuksen kesän 2009 pitkän ajan ennustetta ja sen toteutumista. Keskuksen tekemän ennusteen mukaan kesäkuun alusta elokuun loppuun ulottuvan jakson ennustettiin olevan suurimmassa osassa Suomea noin 0,5...1 astetta pitkän ajan keskiarvoja lämpimämpi, maan eteläosassa hieman enemmänkin. Sademäärien osalta ennuste ei antanut viitteitä suurista poikkeamista pitkän ajan keskiarvoihin.

Kesä hieman keskimääräistä lämpimämpi
Ilmatieteen laitoksen mukaan kesän keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata noin 14...16 astetta, Itä- ja Keski-Lapissa 12...14 ja Pohjois-Lapissa 10...12 astetta. Keskilämpötilat olivat suurimmassa osassa maata hieman pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella. Enimmillään poikkeama oli noin asteen verran lämpimämpään suuntaan. Kuitenkin paikoin maan keski- ja itäosassa sekä Lounais-Suomessa jäätiin aavistuksen keskiarvojen alapuolelle, poikkeaman ollessa suurimmillaan alle puoli astetta.

Kesän ennusteen osuvuus oli parhaimmillaan maan pohjoisosassa. Sen sijaan paikoin maan keski- ja itäosassa, missä keskilämpötilat olivat hyvin lähellä tavanomaista tai jopa hieman sen alapuolella sekä maan eteläosassa, missä keskilämpötila oli vain noin puoli astetta keskimääräistä ylempi, ei ennusteen osuvuus ollut aivan yhtä hyvä. Myös muualla Euroopassa ennusteen osuvuus vaihteli paikoittain. Esimerkiksi Mustanmeren pohjoispuolen lämpimyys ennustettiin hyvin. Toisaalta esimerkiksi Baltian maihin ennustettiin yleisesti 0,5...2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, mutta todellisuudessa kesän keskilämpötila oli lähellä tavanomaista ja paikoin jopa hieman keskimääräistä alempi. Viime kesään verrattuna ennusteen osuvuus oli tänä kesänä Suomen osalta huomattavasti parempi. Myös viime vuonna Suomeen ennustettiin hieman keskimääräistä lämpimämpää kesää, mutta todellisuudessa kesän keskilämpötila jäi runsaan asteen verran keskiarvojen alapuolelle.

Kesän sademäärät vaihtelivat noin 100 - 250 millimetrin välillä, mikä on varsin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Lähinnä maan lounaisosassa sekä paikoitellen itärajan tuntumassa satoi hieman keskimääräistä enemmän, kun taas muualla maassa sademäärät olivat hieman tavanomaista pienempiä.

Kuukauden tai sitä pidempiä tietokone-ennusteita ei tule tulkita perinteisenä sääennusteena. Pitkän ajan tietokone-ennusteet eivät pyri ennustamaan säätilanteita, vaan antamaan todennäköisyyden sille, kuinka paljon tarkasteltavan jakson keskilämpötila poikkeaa pitkäaikaisesta keskiarvosta tietyllä maantieteellisellä alueella. Erityisesti Suomen ilmaston suuresta luontaisesta vaihtelusta johtuen pitkät ennusteet ovat haastavia. Kahden tai kolmen viikon mittaiset ennusteet ovat toistaiseksi parhaiten hyödynnettävissä sääriippuvaisilla aloilla, mutta nekin vain asiantuntijan tulkinnan kera.

Syksy jatkuu kuukausiennusteen mukaan lämpimänä
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) 27. elokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu aina syyskuun loppupuolelle saakka hieman keskimääräistä lämpimämpänä. Alkaneella viikolla sää on Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan epävakaista ja sadekuuroja tulee etenkin alkuviikolla yleisesti. Lämpötilat ovat aluksi enimmäkseen 12 ja 19 asteen välillä, mutta nousevat keskiviikkona paikoin 20 asteen yläpuolelle.

Merien lämpötila laskussa
Meren pintalämpötilat eivät ole juurikaan laskeneet viime viikosta, avomerellä veden lämpötila on nyt Perä- ja Selkämerellä 13 - 16 astetta, Suomenlahdella 15 - 17 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan merien lämpötilan lasku jatkuu edelleen pääosin tasaisena, mutta pieni ajoittainen lämpeneminenkin on mahdollista. Seuraavan kahden viikon aikana lämpötilat laskevat ennusteiden mukaan kaikilla merialueilla 0-1 astetta.

Kulunut kesä on merien osalta ollut lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Pohjoisella Itämerellä sijaitsevalla aaltopoijulla korkeimmat lämpötilat, yli 22 astetta, saavutettiin 8. elokuuta, kaksi viikkoa Jaakon päivän jälkeen.

Ilmatieteen laitos jatkaa sekä kuukausi- ja vuodenaikaissääennusteiden seurantaa, mutta ei toistaiseksi jatka tilanteen viikoittaista seurantaa nettisivuilla. Myös pitkien meriennusteiden laskemista ja edelleen kehittämistä jatketaan kesän pilottijakson jälkeen yhteistyössä keskeisten käyttäjäryhmien kanssa.

Lisätietoja:

Pitkän ennusteen seurantasivu
Kesän säätilastot

Ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Meret: ryhmäpäällikkö Tapani Stipa, puh. 040 505 8090

Kesän 2009 kesän keskilämpötilan poikkeama jakson 1971 - 2000 vastaavasta keskiarvosta
Kesän sää 2009