Tiedotearkisto: 2009

Lokakuun alku kylmä ja sateinen

16.10.2009 14:35

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun alkupuolisko on ollut koko maassa selvästi tavanomaista kylmempi ja suurimmassa osassa maata myös selvästi tavanomaista sateisempi.

Kuva: Eija Vallinheimo

Viimeksi kuluneen 50 vuoden ajalta tarkasteltuna kuluvan lokakuun alku sijoittuu yleensä viiden kylmimmän joukkoon. Sodankylässä lokakuu alku on ollut jopa kaikkein kylmin viiteenkymmeneen vuoteen. Kylmin lokakuun alku on koettu viimeisen 50 vuoden aikana suurimmassa osassa maata yleisesti maan eteläosassa vuonna 2002 sekä maan keski- ja pohjoisosassa vuosina 1976 ja 1977. Lapissa olosuhteet ovat olleet viime päivinä talviset. Terminen talvi on alkanut Lapissa 1 - 2 viikkoa tavanomaista aiemmin. Viime vuonna terminen talvi alkoi Lapissa lokakuun lopulla.

Lokakuun alku ollut myös sateinen
Sademäärän suhteen kuluvan lokakuun alku sijoittuu viimeisen 50 vuoden ajalla tarkasteltuna suurimmassa osassa maata kymmenen sateisimman, maan eteläosassa paikoin jopa viiden sateisimman joukkoon. Eniten 15. päivään mennessä on satanut Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa sadetta on kertynyt 82 millimetriä. Vähiten on satanut Pohjois-Lapissa. Esimerkiksi Kilpisjärvellä on satanut vain neljä millimetriä. Lunta oli 16. päivän aamuna Koillismaalla sekä Etelä- ja Keski-Lapissa ja paikoin itäisimmässä Suomessa. Eniten lunta, 15 cm, on mitattu Inarin Saariselällä.

Lokakuun alkupuolisko on ollut myös tuulinen. Tuulisin päivä oli 7. lokakuuta, jolloin tuuli yltyi merialueilla myrskylukemiin ja maa-alueillakin vaarallisen voimakkaaksi. Suurin keskituulen nopeus oli 24 m/s, joka mitattiin Kristiinankaupungissa.

Sää jatkuu edelleen keskimääräistä kylmempänä
Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää jatkuu lähipäivinä maan etelä- ja keskiosassa 1...3 astetta keskimääräistä kylmempänä. Pohjoisessa ollaan lähellä tavanomaisia arvoja tai hieman niiden alapuolella. Päivisin lämpötila vaihtelee pohjoisessa nollan molemmin puolin ja muualla maassa +1...+6 astetta. Öisin on maan etelä- ja keskiosassa +2...-3 ja pohjoisessa -1...-8 astetta. Vesi-, räntä- tai jopa lumisateita tulee viikonlopun aikana ajoittain maan eteläosassa, alkuviikolla paikoin myös muualla maassa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Lokakuun sääseuranta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.