Tiedotearkisto: 2010

Kevätpölykausi alkoi pari viikkoa myöhässä

12.4.2010 14:05

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan keväinen katupöly saattaa huonontaa merkittävästi ilmanlaatua tulevina päivänä erityisesti eteläisessä Suomessa. Katupölykausi alkoi tänä vuonna noin pari viikkoa tavallista myöhemmin.

Viime vuosina vuoden pahimmat kevätpölypäivät on mitattu maalis-huhtikuun vaihteessa. - Tänä vuonna sateinen sää ja runsaiden lumivallien sulamisvedet ovat pitäneet pahimmat pölyt kurissa. Lähipäivinä sää on poutaisempaa ja tienpintojen kuivuessa ilmanlaatu saattaa katupölyn takia heikentyä kaupunkialueilla, ryhmäpäällikkö Virpi Tarvainen toteaa.

Katupölyä nousee ilmaan maan kuivuessa, jolloin talven aikana liukkauden vähentämiseksi levitetty ja liikenteen hienontama hiekka ja päällysteestä kulunut mineraaliaines nousee ilmaan liikenteen ja tuulen vaikutuksesta. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Kaukokulkeumat toistaiseksi pieniä
Myös kulotus- ja maastopaloja esiintyy jo jokakeväiseen tapaan eteläisemmässä Euroopassa. Viime päivinä paloja on ollut mm. Venäjällä Moskovan eteläpuolella sekä Kaliningradissa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Pienhiukkasten kaukokulkeumat Suomeen näistä savuista ovat toistaiseksi olleet vähäisiä.

Ilmanlaadun kehittymistä voi seurata ilmanlaatuportaalista: www.ilmanlaatu.fi.
Maastopalojen savujen leviämisennustetta voi seurata osoitteessa:
http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/silam/.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Virpi Tarvainen, puh. (09) 1929 5514, virpi.tarvainen@fmi.fi
Meteorologi Minna Rantamäki, puh. (09) 1929 2609, minna.rantamaki@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.