Tiedotearkisto: 2010

Ilmatieteen laitos kehittämään Vietnamin sääpalveluita

20.5.2010 9:56

Kuva: Jaakko Nuottokari

Ilmatieteen laitos aloittaa yhteistyöhankkeen Vietnamin ilmatieteen laitoksen kanssa. Tavoitteena on modernisoida maan sääpalvelutuotantoa ja vähentää näin luonnononnettomuuksien aiheuttamia vahinkoja. Vietnamin presidentti vierailee hankkeen tiimoilta Ilmatieteen laitoksessa torstaina 20. toukokuuta.

Yhteistyöhanke Vietnamin kanssa käynnistyi virallisesti toukokuun alussa. Ilmatieteen laitoksen partnerina hankkeessa on Vietnamin ilmatieteen laitos. Hankkeen kesto on kaksi vuotta ja kokonaisbudjetti noin 500 000 euroa. Kahden vuoden aikana tavoitteena on automatisoida säähavaintojen tuotantoa, parantaa tutka-aineiston jakelua ja modernisoida sääpalvelujen tuotantoa. Hanketta esitellään Vietnamin presidentille 20. toukokuuta, jolloin presidentti Nguyen Minh Triet vierailee Ilmatieteen laitoksessa osana valtiovierailua. Kesäkuussa Vietnamin ilmatieteen laitoksen henkilöstöä saapuu Suomeen opintomatkalle.

Hyvillä sääpalveluilla voidaan hallita sään haittavaikutuksia
Ulkoasianministeriön rahoittaman IKI-hankeen tavoitteena on pienentää luonnononnettomuuksien aiheuttamien vahinkoja Vietnamissa, ja samalla edistää maan taloudellista kehitystä. Hankkeen päämääränä on parantaa Vietnamin ilmatieteen laitoksen meteorologista osaamista ja havaintotekniikkaa.
- Vietnamissa luonnononnettomuudet aiheuttavat suuria tuhoja. Tämän takia ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja säähavaintoverkoston parantaminen on koettu siellä hyvin tärkeäksi. Hyvillä sää- ja ilmastopalveluilla voidaan hallita entistä tehokkaammin ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden taloudellisia ja inhimillisiä haittavaikutuksia, toteaa projektipäällikkö Harri Pietarila Ilmatieteen laitoksesta.

Hanke toteutetaan ulkoasianministeriön rahoittamana ns. IKI-projektina. Instituutioiden välisen yhteistyön instrumentti (IKI) mahdollistaa valtion laitosten ja virastojen osallistumisen kehitysyhteistyöhön. IKI-hankkeiden tavoitteena on kehitysmaiden valtiollisten toimijoiden, kuten ministeriöiden, laitosten ja yliopistojen osaamisen vahvistaminen. Ilmatieteen laitoksella on vastaavia projekteja meneillään tällä hetkellä myös muun muassa Perussa, Nepalissa ja Tyynen valtameren saarilla.

Ilmatieteen laitos on tehnyt erilaista kehitysyhteistyötä jo 20 vuotta noin 50 eri maassa. Suomi on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurin maa, joka tekee kehitysyhteistyötä meteorologian alalla.

Lisätietoja:

Konsultointipalveluiden päällikkö Harri Pietarila, puh. (09) 1929 5432, harri.pietarila@fmi.fi

Presidentti H.E. Mr Nguyen Minh Trietin vierailu:
Eeva-Kaisa heikura, puh. (09) 1929 2230, eeva-kaisa.heikura@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.