Tiedotearkisto: 2010

Hallalukemia mitattu joka yö kesäkuussa

17.6.2010 12:00

Kuva: Eija Vallinheimo

Kesäkuun 17. päivään mennessä on kesäkuun jokaisena yönä mitattu hallaa jossain päin Suomea. Kesäkuussa hallayöt eivät vielä ole harvinaisia.

Säähavaintoasemilla mitataan yön alin lämpötila kahden metrin korkeudelta sekä maanpinnan tasolta. Hallaa on silloin, kun lämpötila maanpinnan tasolla laskee pakkasen puolelle kasvukauden aikana. Kun lämpötila maanpinnan tasolla laskee alle -4 asteen, puhutaan ankarasta hallasta. Ankaraa hallaa on havaittu toistaiseksi seitsemänä yönä. Nämä lukemat eivät ole harvinaisia, sillä halla kuuluu Suomen alkukesään. Heinäkuulle mentäessä hallan todennäköisyys kuitenkin pienenee. Toistaiseksi kesäkuun alin maanpinnan lämpötila, -6,2 astetta, mitattiin 2. kesäkuuta Kilpisjärvellä ja Sodankylässä.

Kun lämpötila kahden metrin korkeudella laskee alle nollan, on pakkasta. Kahden metrin korkeudella tähän mennessä havaittu kesäkuun alin lämpötila, -3,8 astetta, mitattiin Ylivieskan lentokentällä 7. kesäkuuta. Vastaavia lukemia havaitaan Suomessa kesäkuussa muutaman vuoden välein eli harvinaisen kylmiä öitä ei tässä kuussa ainakaan toistaiseksi ole ollut.

Torstain 17.6. vastaisena yönä hallaa mitattiin jälleen paikoin maan keski- ja pohjoisosissa. Alin maanpinnan lämpötila, -2,1 astetta havaittiin Rautavaaralla. Myös yöpakkasta esiintyi Pyhäjärvellä sekä Ylivieskassa. Kesäkuun keskilämpötila on tähän mennessä ollut maan eteläosissa noin 0,5 astetta, keskiosissa ja pohjoisosissa pääosin 1...2 astetta tavanomaista viileämpi.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Kesäkuun säänseuranta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.