Tiedotearkisto: 2010

Uudenlainen tutka käyttöön Ikaalisissa: sadehavainnot tarkentuvat

6.10.2010 11:00

Kuva: Antonin Halas. Kaksoispolarisaatiotutkan asennusta Vantaan Kaivokselassa.

Ilmatieteen laitos uusii lähivuosina osan kahdeksasta säätutkastaan. Kolmas uusi Vaisala Oyj:n valmistama kaksoispolarisaatiotutka otetaan käyttöön Ikaalisissa lokakuun alussa. Uusi teknologia parantaa mm. liikenneturvallisuutta, sillä sateiden havainnointi ja ennustaminen tarkentuvat.

Ilmatieteen laitos aloitti viime vuonna säätutkaverkostonsa uusimisen. Ensimmäisenä uusittiin Vantaan Kaivokselassa sijaitseva tutka, joka on Suomen vanhin ja otettu käyttöön 15 vuotta sitten. Vantaan jälkeen on uusittu Kouvolassa sijaitseva tutka ja nyt on vuorossa Ikaalisten tutka.

Uuden teknologian ansiosta tutkat pystyvät erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin. Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi toistaan paitsi eri sadetyypit mutta myös linnut ja hyönteiset.

"Sateen olomuodon mittaaminen parantaa liikennesään ennustamista mm. vilkkaalla 3-tiellä. Rankimpien sateiden entistä tarkempi mittaaminen auttaa hulevesitulvien ennustamisessa Tampereella", toteaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Jarmo Koistinen. Myös uusia kaksoispolarisaatiosäätutkaan perustuvia palveluja kehitetään tutkimus- ja tuotekehitysprojekteissa; mm. ilmailulle kehitetään muuttolintujen törmäysriskistä varoittavia tutkatuotteita.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia julkiseen ja asiakkaiden käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä. Yksi tutka kartoittaa sadealueet noin 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä. Yleisölle välitettävät koko Suomen alueen kuvat on rakennettu usean tutkan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta.

Säätutkien uusi sukupolvi: kaksoispolarisaatio
Ikaalisten tutkan laitteisto on uusittu kesän aikana ja uusi teknologia otetaan virallisesti käyttöön lokakuun alussa. Seuraavaksi uusimisvuorossa ovat todennäköisemmin Kuopion ja Korppoon tutkat.

Uudet tutkat hyödyntävät kaksoispolarisaatioteknologiaa, jossa tutkan antenni lähettää vaaka- ja pystysuuntiin polarisoituja mikroaaltopulsseja. Näiden pulssien avulla saadaan tietoa mitattavan kohteen muodosta, jonka avulla mittauskohteen olomuoto voidaan laskea. Myös sateen voimakkuus voidaan mitata vaaka- ja pystysuuntaisten pulssien avulla perinteistä tutkaa tarkemmin.
Vaisala aloitti kaksoispolarisaatiotutkan kehittämisen 2000-luvun alussa yhteistyössä mm. Helsingin ja Coloradon yliopistojen kanssa. Myös Ilmatieteen laitos on ollut mukana kehitystyössä. Vuonna 2007 uuden sukupolven tutkat tulivat osaksi Vaisalan tuotetarjontaa. Markkinoiden avautumista vauhditti Sigmet-yrityskauppa Yhdysvalloissa, jonka myötä Vaisala sai käyttöönsä maailman johtavaa osaamista säätutkien signaaliprosessoreista ja sovellusohjelmistoista. Kaikkiaan Vaisalan tutkia on tilattu 13 eri maahan.

Lisätietoja:

Tietoa Ilmatieteen laitoksen säätutkista
Uudet tutkat
Vaisala Weather Radars

Meteorology -liiketoiminta-alueen johtaja, Martti Husu, Vaisala Oyj
Puh 040 5483 423, martti.husu@vaisala.com

Erikoistutkija Jarmo Koistinen, Ilmatieteen laitos
Puh. (09) 1929 3618, jarmo.koistinen@fmi.fi

***************
Vaisala on maailman johtava ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuja tarjoava yritys. Yli 70-vuotisen kokemuksensa avulla Vaisala mahdollistaa paremman elämänlaadun tarjoamalla kattavan valikoiman innovatiivisia havainto- ja mittaustuotteita ja palveluja meteorologian, säästä riippuvaisten toimialojen, sekä suljettujen tilojen mittaustarpeisiin. Vaisalan pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja yhtiön palveluksessa on noin 1400 ammattilaista ympäri maailmaa. www.vaisala.com

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.