Uusi verkkosivusto näyttää, kuinka linnut ja hyönteiset liikkuvat Suomen yllä
Ilmatieteen laitoksen eläinmuuttosivustolta löytyy kaksi kokonaisuutta: säätutkatuotteet, jotka näyttävät lentävien eläinten liikkeet ilmassa tällä hetkellä, ja lintumuuttomalli, joka ennustaa muuttoa kahden vuorokauden ajalle.
”Sivusto havainnollistaa säätutkien ja ennustemallien sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi lentoturvallisuuteen, tuulivoimasuunnitteluun ja luonnon seuraamiseen. Samalla se voi innostaa uusia käyttäjiä tutustumaan lentävien eläinten muuttoon liittyviin ilmiöihin”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Nadja Weisshaupt.
Säätutkatuotteet antavat tietoa eläinten muuttoliikkeen voimakkuudesta, lentosuunnasta ja korkeudesta, ja muuttokalenterit arvioivat eri lajien osuutta muutossa. Tuotteissa hyödynnetään Ilmatieteen laitoksen kehittämää menetelmää, jonka avulla linnut ja hyönteiset voidaan erottaa muista tutkakohteista, kuten sateesta.
Lintumuuttomalli puolestaan ennustaa 114 lintulajin muuttoa tunnin aikavälillä ja 10 kilometrin paikkatarkkuudella. Ennustetta voi tarkastella esimerkiksi lajikohtaisesti tai ryhmiteltynä muuttotavan mukaan, kuten päivällä tai yöllä muuttavat linnut. Lintumuuttomallissa hyödynnetään numeerisia säänennustemalleja, pitkäaikaisia havaintoaineistoja ja lajien muuttokäyttäytymistä kuvaavia tietoja.
Eläinmuuttosivusto on vuosien laajan kehitystyön tulos
Tutkijat Nadja Weisshaupt ja Jarmo Koistinen ovat kehittäneet verkkosivustoa ja siinä hyödynnettäviä menetelmiä vuodesta 2019 lähtien. Verkkosivusto sisältää menetelmien tarkat kuvaukset ja käyttöohjeita. Tutkijat rohkaisevat käyttäjiä lukemaan ohjeet huolella sivuston tuotteiden ymmärtämiseksi. Sivusto on tutkimuksellinen prototyyppi, jota kehitetään edelleen tutkimuksen ja käyttäjäkokemusten pohjalta. Sivuston käyttäjiltä saatu palaute on tervetullutta ja sitä hyödynnetään palvelun jatkokehityksessä.
Sivuston kehitystyötä ovat tukeneet Nesslingin säätiö ja Suomen ekosysteemiobservatorio. Tutkimusta ovat rahoittaneet myös EU ja Suomen Akatemia. Lintumuuttomallin tausta-aineistona on hyödynnetty muun muassa Birdlife Suomen Tiira-lintuportaalin havaintoja, BirdLife Viron aineistoa sekä Luonnontieteellisen keskusmuseon laskentoja.
Lisätietoja
Tutkija Nadja Weisshaupt, Ilmatieteen laitos, p. 050 476 3526, nadja.weisshaupt@fmi.fi
Tutkija Jarmo Koistinen, Ilmatieteen laitos, p. 050 563 5166, jarmo.koistinen@fmi.fi