Tiedotearkisto: 2011

Ilmatieteen laitos seuraa Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkan leviämistä

23.5.2011 16:35

Lauantaina alkanut tulivuorenpurkaus on saanut aikaan tuhkapilven. Tuhkaa leviää alustavien ennusteiden mukaan myös Suomeen viikon keskivaiheilla.

Kuva: Mika Kalakoski

Kuva: Mika Kalakoski

Lauantaina 21.5. Islannissa alkanut Grimsvötn-tulivuoren purkaus on saanut aikaan tuhkapilven. Tulivuoren ilmaan syöksemää tuhkaa leviää alustavien ennusteiden mukaan myös Suomeen viikon keskivaiheilla. Mikäli tuhkapilvi vaikuttaa lentoliikenteeseen, ilmailuviranomaiset tiedottavat mahdollisista lentorajoituksista.

Ilmatieteen laitoksen leviämisennusteiden mukaan yläilmakehässä virtaukset suuntautuvat kohti Grönlantia eli pohjoista. Alempana ilmakehässä virtaus suuntautuu Färsaarten ja Skotlannin kautta kohti Etelä-Skandinaviaa, jonne tuhkapilvi saapunee tiistain aikana. Tuhkapilven ennustetaan ulottuvan Suomen etelärannikolle keskiviikkona. Ilmatieteen laitos seuraa tilannetta tehostetusti ja välittää tietoa tilanteen kehittymisestä viranomaisille ja kansalaisille.

Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle ja lentoturvallisuudesta vastaaville viranomaisille tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu. Tuhkapilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitoksen SILAM-leviämismallilla voidaan arvioida tuhkapilven liikkumista, mutta kartat eivät kerro lentorajoituksista, sillä karttojen asteikko on laaja ja se huomioi myös erittäin vähäiset pitoisuudet.

Purkauksella tuskin vaikutusta ilmastoon

Tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyneen tuhkapilven on arvioitu yltävän jopa 17 kilometrin korkeuteen. Grimsvötn-tulivuoren tuhkapilvi sisältää hiukkasten lisäksi rikki- ja hiilidioksidia. Islannin tulivuorilla, jotka syöksevät rikkidioksidia stratosfääriin, voi olla pieni ilmastoa viilentävä vaikutus pohjoiseen pallonpuoliskoon. Tämänhetkisten tietojen mukaan Grimsvötnin purkauksen vaikutus on kuitenkin niin pieni, että tästä tuskin tulee havaittavaa vaikutusta.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuasemilla ei ole mitattu poikkeavia rikki- tai hiukkaspitoisuuksia. Ilmatieteen laitos seuraa koko ajan ilmanlaatutilannetta koko Suomessa.

LUOVA tuottaa tietoa luonnononnettomuuksista viranomaisille

Asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille on rakennettu yksi yhteinen tietokanava, LUOVA, joka tuottaa ja välittää luonnononnettomuuksista ajantasaista ja ennakoivaa tietoa mahdollisimman nopeasti ja ymmärrettävästi.
LUOVA-järjestelmässä Ilmatieteen laitos vastaa sääilmiöihin sekä meriveden korkeuteen liittyvistä varoituksista, Helsingin yliopiston Seismologian instituutti tuottaa tietoa maanjäristyksistä ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) vesistötulviin liittyvistä varoituksista. LUOVA -järjestelmän päivystystoiminta tapahtuu Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpäivystyksen yhteydessä.

Ajantasaisen LUOVA -järjestelmän toimintaedellytys on päivittäinen ympärivuorokautinen päivystys. Toinen tärkeä edellytys toiminnalle on tietojärjestelmä, jonka avulla seurataan maailmanlaajuisesti eri tietolähteitä sekä analysoidaan uhkia, riskejä ja toteutuneita luonnononnettomuuksia.

Islannin tulivuorenpurkaus näkyy jopa satelliittikuvissa. Kuvassa on hollantilais-suomalaisen OMI-satelliittimittalaitteen sunnuntaina 22.5.2011 havaitsema rikkidioksidipilvi Islannin yllä. Kuva on kooste useasta ylilennosta.
 

Lisätietoja:

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Ilmastovaikutukset: professori Ari Laaksonen, puh. (09) 1929 5530

Ilmanlaatu Suomessa: http://www.ilmanlaatu.fi


Lue lisää:

Finavian tiedotteet lentorajoituksista: http://www.finavia.fi/
Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin tiedotteet: http://www.trafi.fi/

Islannin ilmatieteen laitos: http://en.vedur.is/about-imo/news/2011/
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteet: http://www.thl.fi/