Tiedotearkisto: 2016

Saudi-Arabian taustailman pienhiukkasten ominaisuuksista ensimmäistä kertaa mitattua tietoa

21.4.2016 7:53

Saudi-Arabiassa on nyt ensimmäistä kertaa saatu yksityiskohtaista tietoa etäällä päästölähteistä olevan eli ns. tausta-alueen pienhiukkasista. Pienhiukkaset vaikuttavat sekä ilmastonmuutokseen että ilmanlaatuun.

Kuvat: Antti-Pekka Hyvärinen

Kuvat: Antti-Pekka Hyvärinen

Saudi-Arabiassa on nyt ensimmäistä kertaa tutkittu taustailman pienhiukkasten fysikaalisia ominaisuuksia useamman vuoden ajan. Tutkimustulokset perustuvat Ilmatieteen laitoksen, King Abdullazizin yliopiston ja Helsingin yliopiston perustaman mittausaseman tuottamiin mittaustietoihin vuosien 2012 ja 2015 väliltä.

Pienhiukkasten kokonaislukumääräpitoisuuteen vaikutti uusien hiukkasten muodostuminen ja kasvu hivenkaasuista. Nukleaatiossa ilmakehän hivenkaasut tiivistyvät pieniksi molekyyliryppäiksi ja kasvavat siitä suuremmiksi hiukkasiksi. Saudi-Arabiassa hiukkaset kasvoivat nopeasti kokoon, jossa ne voivat vaikuttaa sekä ilmastoon ja ilmanlaatuun. "Voidaan arvella, että alueellisesti suuret rikkidioksidipäästöt, jotka liittyvät energiantuotantoon ja teollisuuteen, vaikuttavat hiukkasten muodostumiseen. Näitä hiukkasmuodostumistapahtumia todettiin tapahtuvan selkeästi yli puolessa analysoiduista päivistä", kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Lihavainen.

"Pienhiukkasten massaa sen sijaan hallitsi odotetusti karkea aavikkopöly. Erityisesti aavikkopölyn osuus korostui helmi- ja kesäkuun välisen aavikkomyrskykauden aikana. Hiukkasten massapitoisuudet tausta-alueellakin ylittävät selkeästi Saudi-Arabian kansalliset vuosittaiset pitoisuusrajat", Heikki Lihavainen toteaa.

Lisätietoja:

Yksikönpäällikkö, erikoistutkija Heikki Lihavainen, puh.  029 539 5492, heikki.lihavainen (a) fmi.fi

Kartalla näkyy mittausaseman sijainti Saudi-Arabiassa.