Syyskuu oli viileä ja vähäsateinen
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin +6 asteen ja lounaissaariston noin +12 asteen välillä. Syyskuu oli Lapissa lähellä pitkän ajan keskiarvoa ja muualla tavanomaista viileämpi, paikoin harvinaisen viileä. Tilastollisesti lämpötilat poikkesivat vertailukauden 1991–2020 keskiarvosta noin 1-2 asteella.
Syyskuun ylin lämpötila 19,5 astetta mitattiin 6. päivänä Raasepori Jussarön havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila oli Ylivieskan lentokentällä 8. päivänä mitattu -7,5 astetta.
Syyskuu oli suurelta osin tavanomaista vähäsateisempi, ja muun muassa Etelä-Lapissa ja paikoin maan keskiosissa sademäärät jäivät harvinaisen alhaisiksi. Tavanomaista sateisempia alueita olivat lähinnä Ahvenanmaa sekä osa Pohjois-Lappia.
Eniten sadetta tuli alustavien tietojen perusteella Inarissa Saariselän matkailukeskuksessa, 84,3 mm, kun puolestaan vähiten satoi Sallassa Kelloselän havaintoasemalla, 14,8 mm. Suurin vuorokauden sademäärä oli Tohmajärvi Kemiellä 15. päivänä mitattu 37,8 mm.
Ensilumi ehti sataa kuun lopussa
Tilastoitava ensilumi satoi kuukauden viimeisenä päivänä Kainuuseen, jossa sekä Puolanka Kotilan että Paljakan havaintoasemilla lunta oli 2 cm. Lisäksi Ristijärvellä Mustavaaran havaintoasemalla oli 1 cm lunta.
Auringonpaistetunteja kertyi syyskuussa noin 35–170 tuntia, eniten eteläisillä rannikkoalueilla, vähiten Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Lapissa. Auringonpaistetuntien määrä oli etelässä lähellä tavanomaista, pohjoisempana tavanomaista pienempi tai harvinaisen pieni. Maasalamoita havaittiin vain 57 kappaletta, kun keskimäärin niitä havaitaan syyskuussa vielä noin 4 400 kappaletta.
Lisätietoja:
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.