Tiedote 1.4.2025 (Päivitetty: 1.4.2025 11:42)

Maaliskuu oli poikkeuksellisen lauha maan eteläosassa

Myös muualla Suomessa oli tavanomaista lauhempaa. Kuukauden loppuun mennessä maan etelä- ja länsiosassa oli yleisesti lumetonta.
Kuva: Shutterstock.

Korjattu Helsinki Kaisaniemen kuukausikeskilämpötilaksi +2,8 astetta +2,7 asteen sijaan.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli Suomessa maan lounaisosan reilusta +2 asteesta Käsivarren Lapin noin –7 asteeseen. Maaliskuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi, maan eteläosassa jopa poikkeuksellisen korkea. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen havaintoaseman kuukausikeskilämpötila oli +2,8 astetta, mikä on aseman havaintohistorian toiseksi korkein. Ainoastaan vuonna 2007 maaliskuu oli Kaisaniemessä vieläkin lauhempi. Lisäksi Kaarina Yltöisten +2,5 asteen maaliskuun kuukausikeskilämpötila on aseman uusi ennätys sen 98 vuoden havaintohistoriassa.

Maaliskuun ylin lämpötila oli Mikkelin lentoasemalla kuukauden 31. päivänä mitattu 14,9 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Utsjoki Kevo Kevojärvellä kuukauden 15. päivänä mitattu –32,5 astetta.

Sademäärä oli suuressa osassa maata lähellä tavanomaista

Maaliskuu oli sademäärältään melko tavanomainen, lähinnä maan eteläosassa oli yleisesti tavanomaista vähäsateisempaa. Eniten maaliskuussa satoi Enontekiöllä Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 63,5 millimetriä. Vähiten satoi Kustavi Isokarin havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 2,8 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 28,1 millimetriä, mitattiin Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla kuukauden 18. päivänä.

Maaliskuun viimeisenä päivänä lumipeite oli suurelta osin sulanut maan etelä- ja länsiosasta. Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa lunta oli noin 20–50 senttimetriä. Lapissa lumipeitteen syvyys oli noin 30–80 senttimetriä, lukuun ottamatta aivan Kilpisjärven pohjoisinta aluetta, missä lunta oli kuukauden päättyessä lähes 140 senttiä. Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta lumensyvyys oli kuukauden päättyessä tavanomaista pienempi, maan keskivaiheilla yleisesti harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen pieni.

Auringonpaistetunteja oli maassamme yleisesti tavanomainen määrä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,06 e/min + pvm)

Maaliskuun säätilastoja

Kevätsään tilastoja

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Milloin sää on poikkeuksellinen?

SääTilastoIlmasto