Tiedotearkisto: 2016

Sodankylä tavoittelee lisää kansainvälisiä toimijoita lentokentän arktiselle testausympäristölle

21.9.2016 8:23

Lentokentän alue tarjoaa poikkeuksellisen monipuolisen tutkimus- ja testausympäristön. Kunnan tavoitteena on elinkeinoelämän monipuolistaminen ja työpaikkojen luominen.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Sodankylä tavoittelee muun muassa kansainvälisten yritysten ja tutkimuslaitosten kiinnostusta lentokentän alueella toimivalle arktiselle testausympäristölle. Ilmatieteen laitoksen ainutlaatuisessa Sod5G-testausympäristössä yhdistyvät 5G-verkko, älykkäät tiesääpalvelut ja talvitestaus.

"Tavoitteena on Sodankylän elinkeinorakenteen monipuolistaminen ja työpaikkojen luominen alueelle, sanoo hanketta vetävä projektipäällikkö Heikki Heinonen Sodankylän kunnasta. Hänen mukaansa hanke on jo tuonut kunnan alueelle mittavan investoinnin. "Asiakkaat haluavat toimia luottamuksellisesti, mutta kyse on merkittävistä toimijoista", Heinonen sanoo.

"Kyseessä on monipuolinen kombinaatio, jollaista ei löydy mistään muualta", sanoo Ilmatieteen laitoksen arktisen tutkimuksen yksikön vanhempi tutkija Timo Sukuvaara. Hän uskoo, että testausympäristö kiinnostaa muun muassa kansainvälisiä autonvalmistajia. "Tavoitteena on ajoneuvotiedon hyödyntäminen sääpalveluina suoraan ajoneuvoihin tarjottuna."

Sukuvaaran mukaan lentokentän testiradalla on tarkoitus testata älykkäitä tiesääpalveluja muun muassa autojen itsensä keräämästä tiedosta. Autojen keräämät tiedot analysoidaan tiesääasemilla ja toimitetaan takaisin autoille. Lentokentän alueella tutkitaan lisäksi, onko satelliittien keräämää tietoa mahdollista tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi routavaurioiden paikantamiseen.

Arktisen testausympäristön kehittäminen on osa EU-rahoitteista DATES-hanketta. Ilmatieteen laitoksen tutkimushankkeet lentokentän alueella ovat mahdollisia nimenomaan Sodankylän DATES-hankkeessa tehdyn työn pohjalta. Hanke alkaa joulukuussa 2016 ja asennuksiin päästäneen kesällä 2017.

Sodankylän kunta järjesti tiistaina 20. syyskuuta kaikille kiinnostuneille avoimen yleisötilaisuuden lentokentän alueen kehittämisestä. Tilaisuuden tarkoituksena oli avata kuntalaisille ja muille asiasta kiinnostuneille alueen suunnitelmia.

"Toivomme tietysti, että hanke herättää kiinnostusta, nyt kun suunnitteluvaiheen päätyttyä pääsemme esittelemään sitä kuntalaisille", Heinonen sanoo.

Paikalla tiistain tilaisuudessa oli kunnanjohtaja Viljo Pesonen ja joukko alan asiantuntijoita.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos
Vanhempi tutkija Timo Sukuvaara, puh. 040 529 4977, timo.sukuvaara@fmi.fi

Sodankylän arktisen testausympäristön kehittäminen (DATES)
Projektipäällikkö Heikki Heinonen, puh. 040 719 2820