Tiedotearkisto: 2014

Vappua vietetään monin paikoin pilvisessä ja epävakaisessa säässä

29.4.2014 11:39

Vappuaaton sää on epävakainen etenkin maan keski- ja pohjoisosassa. Vappupäivänä myös maan eteläosassa tulee vesi- tai räntäsateita, ja sää on myös keskimääräistä viileämpi.

Kuva: Emmi Lehikoinen

Kuva: Emmi Lehikoinen

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 29. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan vappuaattona lämpimintä ja aurinkoisinta on maan eteläosassa. Maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys vaihtelee puolipilvisen ja pilvisen välillä, ja etenkin iltapäivällä tulee paikoin vesikuuroja. Pohjoisessa myös räntä- tai lumikuurot ovat mahdollisia. Vappuaaton ylin lämpötila on maan eteläosassa 8…12 astetta, keskiosassa 4…10 astetta ja pohjoisosassa -2…+5 astetta.

Vappuyönä pilvisyys vaihtelee runsaasti alueittain. Maan keskiosassa voi edelleen tulla räntäkuuroja. Vesi- ja räntäsadealue saapuu varhain aamulla vapunpäivänä maan lounaisosaan. Vappuyön alin lämpötila on pilvisten alueiden muutamasta lämpöasteesta Lapin selkeiden alueiden 5-10 pakkasasteeseen.

"Vappupäivänä vesi- ja räntäsateiden alue valtaa maan eteläosan. Myös maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys on vappupäivänä enimmäkseen runsasta, ja iltapäivällä muodostuu jälleen räntä- ja lumikuuroja. Aurinkoisinta ja poutaisinta on Vaasan ja Oulun välisellä rannikkovyöhykkeellä", kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Vappupäivän ylin lämpötila on maan eteläosassa noin +5 astetta, keskiosassa 4…9 astetta ja pohjoisosassa -2…+6 astetta.

Viime vuonnakin epävakainen ja melko viileä vappusää

Viime vuonna vappuaattona liikkui sadealue maamme yli itään, mutta vappupäivänä muodostui maahamme heikko korkeapaineenselänne, jolloin maan etelä- ja keskiosassa on poutaista ja melko aurinkoista. Pohjoisessa esiintyi vesi- ja räntäkuuroja. Päivän ylin lämpötila oli vapunpäivänä maan eteläosassa runsaat 10 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa vajaat 5 astetta, muualla 5-10 astetta. Lumiraja kulki Etelä-Lapissa.

Tilastojen mukaan lämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa päivisin 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa päivälämpötila on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Tänä vappuna yhtenäisen lumipeitteen raja on selvästi tavanomaista pohjoisempana eli Pellosta Koillismaalle ulottuvalla linjalla.

Lisätietoja:

Vappusäätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vappu
Kevättilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)