Tiedotearkisto: 2016

FINNARP-retkikunta lähtee jälleen kohti Etelämannerta

23.11.2016 18:24

Suomalainen FINNARP-retkikunta lähtee jälleen Etelämantereelle 2. joulukuuta. Retkikunta viettää Aboan tutkimusasemalla vajaat kolme kuukautta.

Kuva: FINNARP

Kuva: FINNARP

Seuraavaa Etelämantereelle suuntaavaa retkikuntaa varustellaan parhaillaan. Vuoden 2016 retkikunta lähtee matkaan 2.12. ja palaa helmikuun puolivälissä takaisin Suomeen. Retkikunnan päätarkoitus on tällä kertaa huoltaa Aboa-tutkimusasema vastaamaan tulevien tutkimusretkikuntien tarpeisiin. Matkan aikana huolletaan myös Aboan automaattinen säähavaintoasema ja tehdään huoltotöitä myös aseman muihin havainto- ja mittauslaitteistoihin.

Retkikunta vierailee Aboalla vuosittain

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 130 kilometrin päässä rannikolta ja noin 5000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista. Tutkimusasema on rakennettu vuonna 1988. Oman tutkimusaseman rakentamisen jälkeen Suomesta on tehty tutkimusmatkoja Etelämantereelle säännöllisesti. Tutkimusaiheet ovat liittyneet mm. meri- ja rakennetekniikkaan, merentutkimuksen eri aloihin, ilmatieteisiin, geologiaan ja geofysiikkaan. 

Suomessa Etelämanner-logistiikka FINNARP ylläpitää tutkimusasema Aboaa ja järjestää Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeiden kenttätyöt. Ilmatieteen laitoksella toimiva logistiikkaryhmän tehtävä Etelämanner-tutkimusmatkojen järjestäminen, tutkimusasema Aboan ylläpito ja tuttkijoiden tukeminen Etelämantereella työskennellessä. Tutkimusmatkoilla ollaan joka vuosi muutaman kuukauden ajan marras- ja helmikuun välisenä aikana, jolloin Etelämantereella on kesä ja pakkanen pysyy yleensä -15 asteen yläpuolella. 

Aboa tarjoaa hyvät työ- ja asuintilat 12 hengen retkikunnille. Tilapäisesti asemalle mahtuu majoittumaan 18 henkilöä. "Retkikunnan työ on vaativaa Etelämantereella. Useamman kuukauden viettäminen Etelämantereella kaukana muusta maailmasta on vaativaa. Siksi matkaan lähtevien retkikuntalaisten sopivuutta tutkimusmatkalle arvioidaan mm. psykologisella testillä. Tutkimusryhmässä on mukana aina kokki ja lääkäri. "Etelämantereella ei näy televisio, eikä siellä toimi internet tai puhelin. Satelliittijärjestelmän välityksellä voi lähettää ja vastaanottaa sähköpostiviestejä, mutta sekin on hidasta. Vettä suihkuihin ja juomavedeksi saadaan läheiseltä jäätiköltä tai lunta sulattamalla", Kalakoski kertoo arjesta Aboan tutkimusasemalla. 

Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Sali 505) on mahdollisuus tutustua myös Etelämannertutkimuksesta kertovaan valokuvanäyttelyyn. Pääosin valokuvista koostuva Etelämanner-näyttely on avoinna Tieteiden talolla arkisin klo 9-16 tammikuun 2017 loppuun saakka.

Lisätietoja: 

Ilmatieteen laitos / FINNARP
Päällikkö Mika Kalakoski, puh. 050 359 2792, mika.kalakoski@fmi.fi

http://www.antarctica.fi/
http://www.ilmatieteenlaitos.fi/tutkimus_etelamanner/etelamanner.html