Tiedotearkisto: 2014

Merivesi hiukan keskimääräistä lämpimämpää

4.11.2014 8:58

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu on aloittanut talvikauden julkaisemalla ensimmäiset pintalämpötilakartat.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Tällä hetkellä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren pohjoisosan rannikkovesien noin kahdesta asteesta varsinaisen Itämeren altaan noin kymmeneen asteeseen. Verrattuna pitkäaikaisiin keskiarvoihin, on meriveden pintalämpötila Suomea ympäröivillä merialueilla noin asteen verran keskiarvojen yläpuolella.

Tulevasta jäätalvesta mahdollisesti leuto

Jääpalvelun toiminta alkaa loka-marraskuun vaihteessa veneilykauden loppuessa. Marraskuun alusta lähtien julkaistaan meriveden pintalämpötilakarttoja maanantaisin ja torstaisin. Kun Suomen merialueilla on jäätä merenkulkua haittaavassa määrin, aloitetaan päivittäinen jääkarttojen julkaisu. Päätehtävänä Jääpalvelulla on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne sekä se, miten se on muuttunut edellispäivästä. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella.

"Tässä vaiheessa syksyä on hyvin vaikeata meriveden lämpötilojen perusteella ennustaa, millainen jäätalvi on edessä. Ilmatieteen laitoksella on tosin aloitettu kokeilu, jossa pyritään ennustamaan tulevan talven jääoloja jo syystalvella. Lokakuun alussa tehdyn ennusteen mukaan talvesta näyttäisi tulevan leudon keskinkertainen", jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Jääpalvelu kaipaa jäähavaitsijoita Suomen rannikkoseuduilta. "Havaitsija seuraa alueensa jäätilannetta viikoittain ja toimittaa tiedot alkuviikosta jääpalveluun. Havaintoihin kuuluu jään paksuuden mittaus sovitulta paikalta ja alueen yleisen jäätilanteen kuvailu. Eniten kaipaamme havaitsijoita Kalajoen, Tahkoluodon ja Porkkalan tienoilta", sanoo jääasiantuntija Patrick Eriksson.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jääasiantuntija Patrick Eriksson, puh. 050 535 0712, patrick.eriksson@fmi.fi