Tiedotearkisto: 2017

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2016 palaa kotiin

13.2.2017 12:31

FINNARP 2016 -retkikunta palaa Suomeen tiistaina 14. helmikuuta Etelämantereen tutkimusasema Aboalta.

Kuva: Lauri Hämäläinen

Kuva: Lauri Hämäläinen

Tämänkertaisen retkikunnan tehtäviin kuului ympärivuotisten automaattisten tutkimuslaitteiden mittausaineiston keruu, seisminen tutkimuskampanja, kontrolloitujen säähavaintopallojen lähettäminen, geodeettiset mittaukset ja tutkimusaseman infrastruktuurin parantaminen.

Retki sujui suunnitelmien mukaisesti

"Tutkimusretkikunta onnistui kaikissa tavoitteissaan. Niin pysyvät mittaukset kuin kampanjat onnistuivat, osittain jopa yli odotusten. Aboan tutkimusasema on kauden jälkeen hienossa kunnossa, voisi jopa sanoa juhlakunnossa 100 vuotiaan Suomen kunniaksi", toteaa retkikunnan johtaja Mika Kalakoski.

Retkikunta aloitti matkansa joulukuun alussa. Etelämantereen kesä Aboan alueella oli retkikunnan johtajan mukaan erittäin suotuisa. Lämpötilat eivät kesän aikana laskeneet paljon yli viiden pakkasasteen ja pitkiä myrskyjaksoja ei esiintynyt. Retkikunnan tekemät kenttämatkat mittauspisteille ulottuivat jopa 150 kilometrin päähän rannikolle ja asemalta lähetettyjen kontrolloitujen havaintopallojen reitit kulkivat mantereen toiselle puolelle yli Etelänavan.

Suomen Akatemian rahoittamassa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Gravlaser-tutkimushankkeessa tutkimuspäällikkö Jyri Näränen teki geodeettisia maannousumittauksia. Hankkeessa tutkitaan myös laserkeilauksen käyttöä Etelämantereella paikalliseen kartoitukseen. "Menetelmä on uusi ja erittäin lupaava. Kausi oli tästäkin näkökulmasta menestys; kelit olivat loistavat ja mittakalusto toimi moitteettomasti", Jyri Näränen kiteyttää.

Lisätietoja:

Mika Kalakoski
Päällikkö, Etelämanner-logistiikka/Ilmatieteen laitos
puh. 050 359 2792, mika.kalakoski@fmi.fi
 
Jyri Näränen,
Tutkimuspäällikkö/Maanmittauslaitos
 

Retken kotikirjeet: http://www.antarctica.fi/finnarp-2016