Tiedotearkisto: 2014

Lapissa mitattiin pakkaslukemia viime yönä

17.6.2014 13:16

Alin mitattu lämpötila oli -6,2 astetta.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötila laski Lapissa pakkasen puolelle useilla havaintoasemilla. Alin lämpötila, -6,2 astetta, mitattiin tunturin laella sijaitsevan Kilpisjärvi Saanan havaintoasemalla. Alempana laaksossa sijaitsevalla Kilpisjärvi kyläkeskuksen havaintoasemalla alin lämpötila oli -2,6 astetta. Kesäkuun kaikkien aikojen alin lämpötila, -7,0 astetta, on mitattu Inari Laanilan havaintoasemalla 3.6.1962.

Lumi- ja raekuuroja ympäri maata

Lunta ja rakeita on satanut paikoin ympäri maata. Poikkeuksellisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä esimerkiksi kesäkuussa 10. päivän tienoilla vuonna 1982 satoi lunta maan etelä- ja keskiosaa myöten. Kesäiset lumisateet ovat usein kuurotyyppisiä ja lumi sulaa saman tien pois. Koska havaintoasemilla viralliset lumensyvyysmittaukset tehdään vain kerran vuorokaudessa aamulla kello 9, ei kesäkuun lumisateista saada kattavaa tilastoa.

Raekuurot kesäisin ovat tavanomaisia. Vaikka lämpötila olisi maanpinnalla hellelukemissa, voi taivaalta alkaa yllättäen rivakka raekuuro, jonka jäljiltä lämpötila putoaa nopeasti kymmenenkin astetta. Toisinaan rakeita sataa taas niin paljon että maa on täysin valkoinen. Rakeita esiintyy joka puolella maata, rannikkojen läheisyydessä raekuurot ovat hieman sisämaata harvinaisempia.

Ilmoita raehavainnoistasi Ilmatieteen laitokselle: http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-raehavainnoista

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Kesäkuun 2014 säätilastot
Juhannuksen säätilastot