Tiedotearkisto: 2011

Salamavahti-palvelu ilmoittaa salamoista tekstiviestillä

16.8.2011 14:32

Ilmatieteen laitoksen Salamavahti-palvelu tarjoaa tietoa lähelle iskeneistä salamoista. Palvelun avulla käyttäjä saa selkeän kuvan lähellä olevan ukkosen sijainnista ja voimakkuudesta.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Salamavahti on jatkoa Ilmatieteen laitoksen vahtipalveluille, joiden tavoitteena on kertoa käyttäjälle tätä kiinnostavista sääilmiöistä reaaliaikaisesti ja täsmällisesti. Salamavahti-palvelu ilmoittaa tekstiviestillä valitun paikan lähelle iskeneistä salamoista. Palvelu ryhmittelee salamat ryppäiksi ja kertoo viimeisen 10 minuutin sisällä alueella iskeneiden salamoiden määrän sekä lähimmän salaman suunnan ja etäisyyden. Näin käyttäjä saa selkeän kuvan lähellä olevan ukkosen sijainnista ja voimakkuudesta.

Palvelun lähettämien viestien hinta on 0,60 euroa/kpl ja palvelu lähettää enintään viisi viestiä vuorokaudessa.

Tilausohjeet

Tilaa salamavahti lähettämällä viesti:
salamavahti paikkakunta
numeroon 16167.

Lisäksi tilaukseen voidaan liittää tieto, millä säteellä valitusta pisteestä Salamavahti ilmoittaa salamoinnista. Säteen pituus ilmoitetaan kokonaisina kilometreinä ja tieto liitetään paikkakunnan perään. Oletusarvoisesti Salamavahti kertoo salamoinnista 30 kilometrin säteellä valitusta pisteestä. Jos esimerkiksi haluat ilmoituksen, kun salamoita on havaittu enintään 25 kilometrin päässä Helsingistä, lähetä seuraava viesti:

salamavahti helsinki 25

Hakuun voidaan myös liittää tieto, milloin viestejä halutaan vastaanottaa. Esimerkiksi enintään 25 kilometrin päässä Helsingistä klo 9-21 saa hälytyksiä viestillä:

salamavahti helsinki 25 9 21

Esimerkki viestistä:

5 salamaa havaittu viimeisen 10 minuutin
sisällä 30 km säteellä paikasta Helsinki. Lähin
isku 13 km suunnassa länsi ja ryppäässä 3 salamaa.
Ilmatieteen laitos


Palvelun voi lopettaa milloin tahansa lähettämällä viestin:

salamavahti sulje

numeroon 16167.

Ilmatieteen laitoksella on käytössään myös Rainman-niminen sadetutkapalvelu. Se tarjoaa interaktiivisen mahdollisuuden sadetutka-animaatioiden räätälöintiin omalla kännykällä. Palvelussa alueen voi valita vapaasti ja näkymää voi joko tarkentaa tai etäännyttää. Lisäksi palvelusta voi nähdä havaitut salamaniskut. Ne näkyvät kartalla + tai - merkkisinä riippuen salaman varauksesta.

Lisätietoja:

Suunnittelija Roope Tervo, p. (09)1929 3651, roope.tervo@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen Rainman-palvelu

Lue lisää vahtipalveluista