Tiedotearkisto: 2014

Sää lauhtuu voimakkaasti ennen vuodenvaihdetta

29.12.2014 11:27

Sää lauhtuu koko maassa nopeasti. Sään lauhtuminen ja lumisateet heikentävät ajokeliä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Tiistaina lumisadealue liikkuu maamme yli kaakkoon. Uutta lunta kertyy paikoin yli 5 cm. Maan länsiosassa illan aikana tuleva sade saattaa olla paikoin räntää tai vettä. Samalla lämpötilat kohoavat maan länsiosassa jo paikoin nollan yläpuolelle ja itäosassa 0 ja -8 asteen välille. Maan pohjoisosassa pakkasta on 3-12 astetta.

Uudenvuodenaattona vallitsee lännenpuoleinen ilmavirtaus, ja sää selkenee osittain.  Lämpötilat kohoavat edelleen ja ovat länsirannikon tuntumassa paikoin reilut +5 astetta, idässä nollan tienoilla ja pohjoisessa vähän pakkasen puolella.  Torstaina, uudenvuodenpäivänä sää muuttuu uudelleen pilvisempään suuntaan ja lännestä saapuu hajanainen vesi- ja lumisadealue.  Lämpötiloissa ei tapahdu kuitenkaan suuria muutoksia.

"Liikenteessä kannattaa olla lähipäivinäkin tarkkana, koska lauhtumisen yhteydessä esiintyy yleisesti kuuraliukkautta. Kuuraa voi muodostua tienpintoihin taivaan ollessa selkeä, vaikka ilman lämpötila olisi reilusti plussan puolella", tarkentaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Pakkassää tavallista vuodenvaihteelle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa noin -8...-15 ja pohjoisessa -15...-20 astetta. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa. Vuodesta 1961 alkaen vuodenvaihteen ylin lämpötila on +8,3 astetta, joka on mitattu Maarianhaminassa 31. joulukuuta 1975. Alin lämpötila on -43,5 astetta, ja se on mitattu Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982. Keskimäärin lunta on maan eteläosassa vuodenvaihteessa 10 - 20, maan keskiosassa 20 - 40 ja maan pohjoisosassa 40 - 50 senttiä. Enimmillään lunta on ollut uutena vuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 cm, joka on mitattu 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Vuodenvaihteen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/uusi-vuosi
Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne