Paikallissääsivun hakutoiminnossa on ilmennyt uudelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2017

Ilmatieteen laitos kehittää rajuilmojen ennustamista Sri Lankassa

10.10.2017 16:28

Sri Lankan pääministeri tutustui Ilmatieteen laitoksen toimintaan Kumpulassa. Ilmatieteen laitos on mukana hankkeessa, jossa parannetaan Sri Lankan sääpalvelujen kykyä havaita ja ennustaa rajuilmoja.

Kuva: Heli Sariola

Kuva: Heli Sariola

Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe puolisoineen vieraili Ilmatieteen laitoksella 10. lokakuuta. Vierailun aikana keskusteltiin muun muassa viime vuosien tulvien ja kuivuuden aiheuttamista tuhoista Sri Lankassa. Lisäksi puhuttiin siitä, kuinka ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin voidaan vaikuttaa parantamalla Sri Lankan sääpalvelun havaintojärjestelmiä ja ennustuskykyä suomalaisella osaamisella.

"Vierailu antoi hyvän pohjan konkreettisten projektisuunnitelmien eteenpäin viemiselle ja tuleville jatkoneuvotteluille Colombossa", toteaa Ilmatieteen laitoksen Asiantuntijapalvelut-yksikön päällikkö Harri Pietarila.

Ilmatieteen laitos on mukana hankkeessa, jossa parannetaan kehittyvien maiden sääpalvelujen kykyä havaita ja ennustaa rajuilmoja sekä suunnitellaan yhdessä paikallisten tahojen kanssa liiketoimintaa näiden uusien sääpalvelujen pohjalta. Kumppanimaana on Sri Lanka.

Paremmat varoituspalvelut säästävät ihmishenkiä – ja kustannuksia

Rajuilmat aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten kuoleman trooppisilla alueilla etenkin kehittyvissä maissa. Kehittämällä alueiden sää- ja varoituspalveluja voidaan sekä säästää ihmishenkiä että vähentää rajuilmojen aiheuttamia kustannuksia. Uudet varoituspalvelut mahdollistavat myös uutta liiketoimintaa, niin kohdemaassa kuin Suomessa.

"Pelkästään salamat tappavat vuosittain noin 20 000 ihmistä, ja pääpaino on köyhissä kehittyvissä maissa. Lisäksi rankkasateiden aiheuttamat äkkitulvat sekä maanvyörymät tuhoavat kokonaisia kyliä", tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Harri Pietarila on luotsannut kehityshankkeita eri maissa ympäri maailmaa.

"Toimiva ja luotettava sääpalvelu on yksi menestyvän yhteiskunnan peruspilareista. Valitettavasti monissa maissa varoitukset eivät ole riittävän hyviä, niihin ei luoteta, eivätkä ne tavoita ihmisiä tarpeeksi hyvin", Pietarila sanoo.

Uusilla sääpalveluilla voidaan parhaassa tapauksessa säästää ihmishenkiä. Ne voivat myös lisätä paikallisen sääpalvelun luotettavuutta ja tuloja – ja tämä voi avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

"Hankkeessamme on sekä tutkimuksellista että kaupallista päämäärää, rahoittajan ehtojen mukaisesti: Ilmatieteen laitos yhdessä Sri Lankan ilmatieteen laitoksen kanssa kehittää alueen rajuilmojen tarkempia ennusteita, ja yrityskumppanit Vaisala ja Profium Suomesta suunnittelevat skaalautuvia liiketoimintamahdollisuuksia kehittyville markkinoille", Pietarila toteaa.

Viime vuonna alkaneessa hankkeessa yllättävää on ollut etenkin se, ettei trooppisten ukkosten ennustaminen ole niin helppoa kuin luulisi.

"Ainakin Sri Lankassa tarkkojen ennusteiden tuottaminen on osoittautunut haastavaksi: säämallien mukaan paikalliset olosuhteet tuntuvat aina suosivan rajuja ukkosia, mutta ei niitä sielläkään päivittäin esiinny. Mutta uskoisin, että ennusteisiin on hankkeen myötä tulossa merkittävä parannus", Antti Mäkelä sanoo.

Hankkeen rahoittajana on Tekesin BEAM-instrumentti, jossa Tekesin lisäksi rahoitusta on Ulkoministeriöltä.

Lisätietoja:

Harri Pietarila, Ilmatieteen laitos, harri.pietarila@fmi.fi, puh. 050 337 8224
Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988
Vesa Koivula, Vaisala Oy, vesa.koivula@vaisala.com