Tiedotearkisto: 2011

Punainen Risti ja Ilmatieteen laitos tiivistävät yhteistyötä

23.9.2011 14:31

Ilmatieteen laitoksen tavoitteena on tarjota Suomen Punaiselle Ristille tietoa säätilanteesta mahdollisissa avustustyökohteista ja helpottaa näin avustustyötä katastrofitilanteessa.

Kuva: Leena Reikko

Kuva: Leena Reikko

Ilmatieteen laitos ja Suomen Punainen Risti aloittelevat yhteistyötä, jonka myötä avustustyö luonnonkatastrofeissa helpottuisi. Ilmatieteen laitoksen tavoitteena on tarjota Suomen Punaiselle Ristille tietoa säätilanteesta mahdollisissa avustustyökohteista. Palvelu tuotetaan eri maiden ilmatieteen laitosten yhteisen EUMETCast-järjestelmän kautta.

–  Palvelua voitaisiin käyttää ympäri maailman missä hyvänsä. Näin voitaisiin ennakoida esimerkiksi hiekkamyrskyt ja rankkasateet, mikä varmaan helpottaisi avustustyön suunnittelua, sanoo valmiuspäällikkö Tapio Tourula Ilmatieteen laitoksesta.

Reaaliaikainen tieto säätilan muutoksista helpottaa toimintaa myös paikan päällä tehtävässä avustustyössä.
Meteorologi Mikko Rauhala kuuluu katastrofiavun tekniikkareserviin ja on ollut komennuksella Haitissa. – Haitissa ei olisi voinut turvautua edes paikallisen ilmatieteen laitoksen tietoihin, sillä meteorologeja oli maassa vain kaksi ja maanjäristys oli tuhonnut heidän asemansa, Rauhala kertoo.

Suomen Punainen Risti osallistui viikolla 38 suureen Barents Rescue -pelastusharjoitukseen Luulajassa Ruotsissa. Harjoituksessa oli SPR:n ja Ilmatieteen laitoksen lisäksi Suomesta muun muassa pelastuslaitoksia ja eri ministeriöiden työntekijöitä.

Lisätietoja: 

Meteorologi Tapio Tourula, tapio.tourula@fmi.fi

Lue lisää Suomen Punaisen Ristin sivuilta: 
http://www.punainenristi.fi/node/3808