Tiedotearkisto: 2011

Etelä-Suomessa ihasteltiin poikkeuksellisen kirkkaita revontulia

25.10.2011 15:24

Maanantai-iltana 24.10. revontulet näkyivät Etelä-Suomessa, Baltiassa ja Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissakin.

Kuva: Jouni Jussila

Kuva: Jouni Jussila

Maanantai-iltana 24.10. Maahan osui voimakas auringon hiukkaspurkaus, jonka seurauksena syntyi kuluvan 24. auringonpilkkujakson toistaiseksi voimakkain magneettinen avaruussäämyrsky. Helsingin Kumpulassa Ilmatieteen laitoksen katolla revontulikamera tallensi poikkeuksellisen kirkkaita revontulia, jotka näkyivät Euroopassa Viroa ja Latviaa myöten. Revontulia ihasteltiin myös Pohjois-Amerikan eteläisissäkin osavaltioissa.

Auringon koronan massapurkauksen aiheuttama magneettisen myrskyn huippu oli viime yönä noin kolmanneksen intensiivisempi kuin syyskuun 27. päivänä tapahtunut edellinen magneettinen myrsky. Viimeöisissä revontulissa nähtiin hyvin paljon punaista väriä. Keski- ja Pohjois-Suomessa revontulien katselua haittasi pilvipeite.

Magneettinen avaruussäämyrsky on jo laantumassa, mutta erityisesti pohjoisilla leveyksillä on edelleen todennäköistä havaita voimakkaitakin revontulia tulevina öinä, jos taivas vain on kirkas. Auringossa on tällä hetkellä suuria pilkkuryhmiä, jotka voivat aktivoitua purkauksiin saakka lähipäivinä, jolloin maapallolla voidaan nähdä jälleen revontulia.

Revontulikamera tallensi revontulet Helsingin Kumpulassa

Ilmatieteen laitoksen katolla Helsingin Kumpulassa oleva revontulikamera tallensi maanantai-iltana kirkkaat revontulet. Kuva on otettu ns. kalansilmäoptiikan läpi, jolloin koko taivas saadaan kerralla samaan kuvaan. Automaattinen kuvaus käynnistyy joka ilta auringon laskun jälkeen ja pysähtyy aamuisin ennen auringon nousua.

Pohjoinen on kuvan ylälaidassa ja horisontissa loistavat Helsingin kaupungin valot. Pohjoistaivaalla tavanomaisen vihreän revontulikaaren eteläpuolella näkyy kirkkaan punainen revontulialue. Kuvaan on yhdistetty kuusi 0,4 sekunnin valotuksella otettua yksittäistä kuvaa. Voimakasta punaista revontulivaloa havaitaan tyypillisesti eteläisillä leveyksillä magneettisten myrskyjen aikana. Revontulivalo syntyy ilmakehässä yli 200 km:n korkeudella.

 

Lue lisää:
Tietoa revontulista Teematietoa-osiossa
AurorasNow-revontulipalvelu
Eri puolilla maailmaa otettuja kuvia viimeöisistä revontulista sekä tietoa tämänhetkisestä aktiivisuudesta englanniksi: http://www.spaceweather.com/

Lisätiedot:
Ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie, puh (09) 1929 4637, 050 597 8874, kirsti.kauristie@fmi.fi
Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, (09) 1929 4649, heikki.nevanlinna@fmi.fi