Tiedote 1.2.2025

Tammikuu jakautui lauhaan etelään ja talviseen Lappiin

Kuukauden puolivälissä föhn-tuuli nosti lämpötiloja ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeiksi.
Kuva: Markku Kangas.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston +1 asteesta Pohjois-Lapin noin –14 asteeseen. Tammikuu oli maan eteläosassa sekä paikoin maan keskiosassa harvinaisen lauha, eli näin korkeita lukemia mitataan tammikuussa keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Muualla maassa keskilämpötilat olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai hieman tätä korkeammat. Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvoon nähden oli maan eteläosan noin +3,5 asteesta Lapin –1 asteeseen.

Kuukauden puolivälissä Suomessa vaikutti föhn-tuuli, ja lämpötilat olivat muutaman päivän ajan ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeita usealla Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemalla. Kuukauden ylin lämpötila, +9,5 astetta, mitattiin Kristiinankaupungin Majakan havaintoasemalla kuukauden 17. päivänä. Lukema on viidenneksi korkein tammikuun ylin lämpötila Suomen mittaushistorian ajalta.

Kuukauden alin lämpötila, –38,9 astetta mitattiin Savukosken Tulppion havaintoasemalla tammikuun 8. päivänä.

Lauha sää sulatti lumet rannikolta

Tammikuun sademäärät olivat pääosin lähellä tavanomaista. Alustavien tietojen mukaan eniten satoi Kotkan Rankissa, 78,5 millimetriä, ja vähiten Utsjoen Kevolla, jossa satoi 23,3 millimetriä.

Kuukauden lopussa etelä- ja länsirannikko oli paikoin lumeton. Muuten lumensyvyys vaihteli etelän ja lännen sisämaan 10 senttimetristä Kilpisjärven 98 senttiin. Tammikuun lopun lumensyvyys oli maan etelä- ja keskiosissa ja Pohjois-Pohjanmaalla monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen pieni. Lunta oli yleisesti 10–25 senttimetriä keskimääräräistä vähemmän. Lapissa lumensyvyys oli sen sijaan paikoin hieman keskimääräistä suurempi.

Lisätietoja:

Talvisään tilastoja

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Milloin sää on poikkeuksellinen?

SääTilastoIlmasto