Ilmatieteen laitoksen ja Vaisalan mittalaitteet Perseverance-kulkijassa ovat toimintakunnossa
Perseverance-kulkija lähetti ensimmäiset kuvat Marsista heti laskeutumisensa jälkeen. Viikonlopun aikana Perseverance lähetti Maahan lisää kuvia, videota ja ääninäytteen. Myös ensimmäiset ”terveystiedot” kulkijasta on saatu. Mukana kulkevat mittalaitteet näyttävät olevan kunnossa avaruusmatkan ja laskeutumisen jäljiltä.
Ilmatieteen laitos on toimittanut Perseveranceen mittalaitteita. Vaisalan antureilla varustettujen Ilmatieteen laitoksen mittalaitteiden avulla kerätään tarkkoja ja luotettavia paine- ja kosteusmittaustietoja Marsin äärimmäisistä olosuhteista.
Kulkijan testaus- ja käyttöönottovaihe kestää noin 2 viikkoa ja ensimmäiset Perseverancen tekemät tieteelliset mittaukset saadaan noin 10 päivän kuluttua.
”Laskeutumisen jälkeen kulkijan mittalaitteet kytkettiin vuorotellen hetkeksi päälle, jotta nähtiin niiden olevan toimintakunnossa. Lisäksi muun muassa nostettiin kameramasto, jonka varressa myös kosteusmittalaite on kiinni. Seuraavina päivinä päivitetään kulkijan ohjelmisto Marsin pintaoperaatioita varten”, selventää Ilmatieteen laitoksen planeetta- ja avaruusteknologiatutkimuksen ryhmäpäällikkö Maria Genzer.
”Olemme vastaanottaneet lyhyitä mittauksia sekä MEDA HS-kosteusmittarista että MEDA PS-painemittarista. Molemmat toimivat täysin kuten odotettiin. Laskeutuminen on todella rankka kokemus mittalaitteille ja on hienoa saada vahvistus, että siitä selvittiin”, kertoo tutkimusinsinööri Maria Hieta.
Ilmatieteen laitoksen mittalaitteet ovat osa espanjalaisvetoisen tutkimusryhmän kehittämää Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) -mittauslaitteistoa. MEDA-mittauslaitteisto on käytännössä sääasema, joka tekee monenlaisia mittauksia kaasukehästä. Se mittaa lämpötilaa, tuulen nopeutta ja suuntaa, painetta, suhteellista kosteutta sekä pölyhiukkasten määrää ja kokoa. Perseverance-kulkijassa olevat Vaisalan paine- ja kosteusanturit ovat vastaavia, mutta kehittyneempiä, kuin Marsiin Curiosity-kulkijan mukana vuonna 2012 lähetetyt anturit.
Lisätietoja:
Maria Genzer, ryhmäpäällikkö, Ilmatieteen laitos +358 29 539 4724, maria.genzer@fmi.fi
Maria Hieta, tutkimusinsinööri, Ilmatieteen laitos +358 29 539 2063, maria.hieta@fmi.fi
Miia Lahti, viestintäpäällikkö, Vaisala +358 50 555 4420, comms@vaisala.com
Science on Mars -video esittelee Marsia planeettana ja kertoo, miksi sen tutkiminen on tärkeää.