Tiedote 18.3.2013

Etelä-Suomea myöten ihasteltiin sunnuntai-iltana kirkkaita revontulia

Sunnuntai-iltana revontulet näkyivät lähes koko Suomessa Hankoa myöten.
Kuva: Jouni Jussila

Sunnuntai-iltana maahan osui voimakas auringon hiukkaspurkaus, jonka seurauksena syntyi keskikokoinen magneettinen avaruussäänmyrsky. Helsingin Kumpulassa Ilmatieteen laitoksen katolla revontulikamera tallensi myös kirkkaita revontulia. Magneettinen avaruussäämyrsky on jo laantumassa, mutta erityisesti pohjoisilla leveyksillä on edelleen todennäköistä havaita voimakkaitakin revontulia tulevina öinä, jos taivas ei ole pilvessä.Auringon aktiivisuuden vaihtelut vaikuttavat eniten maapallon ilmakehän ylimpiin kerroksiin sadan kilometrin korkeudesta ylöspäin. Auringosta purkautuvat hiukkaset sytyttävät ilmakehässä revontulia ja aiheuttavat muita avaruussäähäiriöitä.

Auringon pilkkumaksimi vuonna 2013

Auringon aktiivisuus noudattaa noin 11 vuoden jaksollisuutta. Samassa tahdissa vaihtelee myös auringonpilkkujen määrä. Pilkkujen määrä oli vähimmillään vuoden 2008 lopulla, jonka jälkeen niiden esiintyminen on lisääntynyt.

Auringonpilkkujen määrän ennustetaan olevan huipussaan tänä vuonna, jolloin myös avaruussäähäiriöitä tulee todennäköisesti enemmän. 1900-luvun suurimpiin pilkkuhuippuihin verrattuna edessä oleva pilkkumaksimi on todennäköisesti niitä matalampi. Avaruussäähäiriöiden voimakkuuteen pilkkumaksimin suuruus ei välttämättä vaikuta, sillä historiassa on havaittu eilistä huomattavasti voimakkaampia myrskyjä myös pilkkuminimien aikana.Ilmatieteen laitos seuraa jatkuvasti avaruussään muutoksia revontulikameroilla ja magneettikentän mittalaitteilla. Ilmatieteen laitoksen www.aurora.fmi.fi-sivuilta saa tietoja käynnissä olevista avaruussäähäiriöistä ja revontulien näkyvyydestä.

Auringon aktiivisuuden 11-vuotiseen jaksollisuuteen liittyy myös maapalloa lämmittävän säteilyn yhtäaikainen vaihtelu. Aurinko säteilee hieman lämpimämmin pilkkujen esiintymisen maksimiaikoina kuin silloin, kun niiden määrä on vähäinen. Ero pohjalukemien ja huippukauden välillä säteilyn voimakkuudessa on noin 0,1 prosenttia, josta aiheutuva maapallon keskilämpötilan nousu on noin 0,1 astetta. Maapallon pitkäaikaiseen lämpötilakehitykseen auringonpilkkujaksosta toiseen ei Auringon aktiivisuudella ole keskeistä osuutta, vaikka sen vaikutus voidaan tunnistaa ilmastovaihteluiden havaintosarjoissa.

Lisätiedot:

Tutkija Noora Partamies, puh. 050 380 2716, noora.partamies@fmi.fiRyhmäpäällikkö Kirsti Kauristie, puh. 029 539 4637, 050 597 8874, kirsti.kauristie@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-revontulistahttp://aurora.fmi.fi/Eri puolilla maailmaa otettuja kuvia viimeöisistä revontulista sekä tietoa tämänhetkisestä aktiivisuudesta englanniksi: http://www.spaceweather.com/